Kjøp for over 499 kr, få gratis hjemlevering
Se fraktkostnader

Flått, lus og lopper

flått hund, flåttmiddel hund, fjerne flått hund, lus hund, lopper hund

Kjøp produktene du trenger til flått, lus og lopper hos hund og valp

Har kompis pelsen full av flått etter skogsturen? Eller vært så uheldig at lopper er flyttet inn Hundepelsveien? Så er du ikke alene – akkurat som oss mennesker, er hunder utsatt for å bli angrepet av parasitter og småkryp. Heldigvis kan du selv forebygge og behandle med jevnlig pelspleie og rett utstyr som flåttmiddel til hund eller pinsett spesielt egnet for å fjerne flåtten. Vi tilbyr også nyttig utstyr til behandling av lus og lopper hos hund. Nedenfor går vi gjennom hvordan du ser forskjellen på ulike parasitter samt hvordan du best behandler dem.

Les mer

Flått | Er flått farlig for hunden? 

Flått, eller skogflått, er et edderkopplignende middyr som suger blod av vertsdyret. I Norge har vi en flåttsesong som varer fra våren rundt april og ut oktober – avhengig av været og utetemperaturen. Skogsflåtten er utbredt i hele det sørlige Norge og langs kyststrøkene, men er uvanlig i innlandet. Flåtten regnes som en av de verste smittesprederne (blant insekter og småkryp) i Nord-Europa, men heldigvis er ikke flått hos hund like farlig som for oss mennesker. Det siste tiåret ser vi en økt bevissthet om sykdommer som borreliose, anaplasmose og skogflåttencefalitt. Flått hos hund som fører til alvorlig sykdom er heldigvis ikke like vanlig, men bittene kan forårsake både irriterende kløe og gi stort ubehag hos hunden. Derfor er det viktig å fjerne flått hos hund raskt og effektivt. 

Fjerne flått hos hund enkelt med rett utstyr

Flåtten finner du gjerne i høyt gress og annen lav vegetasjon. Siden hundens kropp beveger seg lavt i terrenget, er de ekstra utsatt for blogsugeren skogsflått. Bor du i et strøk der du vet det er mye flått, bør du derfor sjekke hundens pels for flått jevnlig. Dette kan du gjerne kombinere med en deilig runde med hundebørste og -kam, så blir det en hyggelig opplevelse både for hund og eier. 

Sjekk pelsen nøye og se også etter dyr som ikke har rukket å bite seg fast. Nymfene er små, brune og har åtte bein, mens voksne dyr som har bitt seg fast og begynt å suge blod, får en oppblåst kropp som kan ha et gråblått skjær i fargen. For å fjerne flåtten er det viktig at du får ut hele dyret, altså kropp, hode og bein. Til dette er det lurt å kjøpe en flåttfjerner til hund. Denne spesialpinsetten gjør det lettere å komme tett innpå huden slik at du får tak i hele dyret. Bittstedet renser du med sårrens slik at det er rent. Etter fjerning kan såret bli rødt og irritert, men dette bør gå over i løpet av et par dager. Går det mer alvorlig infeksjon i såret, bør du oppsøke veterinær snarlig. 

Flåttmiddel | Er det mulig å forebygge flåttbitt? 

Det finnes nyttige hjelpemidler som virker frastøtende mot flåtten. Egne flåttpreparater kan fås hos og brukes i samråd med veterinæren. Noen velger også å kjøpe et hundebånd med utralydpuls. Disse fungerer uten kjemikalier og avgir en lyd som hunder ikke kan høre, men som skremmer bort flåtten. Bruker du frastøtende preparater, skal disse ikke brukes på katter siden de ikke tåler enkelte av stoffene.  

Merk at om du har med hunden på reise, kan hunden være utsatt for andre typer flått som vi ikke har her i Norge. Dette er særlig aktuelt lenger sør i Europa, så hvis du skal ha med hunden din på tur, bør du ha med deg flåttmiddel og flåttfjerner til hund. Vær ekstra påpasselig og beskytt hunden din mot flått og flåttbårne sykdommer.

Lus | Også hunder er utsatt 

Blodsugende lus kan gi en svært ubehagelig opplevelse for hunden siden bittene klør veldig. Lusene tilbringer hele livssyklusen sin på vertsdyret, noe som vil si at du vil finne både egg, ungdyr og voksne dyr i hundens pels. Voksne lus hos hund blir opptil 2 mm store og er brune eller grålige i fargen. Eggene finner du festet til enkelthårstrå – bruk gjerne lusekam til hund for å se etter og fjerne dyr og egg. 

Til behandling av lus brukes en kombinasjon av lusemiddel og godt stell av pelsen. KW Kryp-vekk er et effektivt middel som fungerer både mot lopper og lus hos hund. Veterniæren skriver dessuten ut gode midler mot lus. Bruk dette i kombinasjon med nøye og jevnlig kamming med lusekam og gjenta behandlingen i henhold til anvisningene. Siden lus kan spre seg via kontakt med overflater, bør du i tillegg rengjøre liggeunderlag, tepper hundesenger godt. 

Lopper | Unngå irritert hud fra kløen

Både hunder og katter kan bli angrepet av lopper. Også her kan bittene forårsake kløe hos hunden. Enkelte hunder utvikler i tillegg allergi mot stoffer i loppenes bitt, noe som igjen skaper store hudirritasjoner. Derfor er det viktig at du behandler lopper hos hund snarlig. Ved sterk kløe hos hunden er det alltid en viss fare for at hunden klør seg så mye at huden får sår, noe som igjen kan gi alvorlige infeksjoner. 

Dersom du ser at hunden din klør seg ekstra mye, bør du sjekke pelsen for lopper og irritert hud. Loppene er gjerne litt større enn lus med en kropp på 26 mm. Dyrene legger hvite egg som er ca. en halv millimeter lange. Siden de fleste loppeangrep på hund i Norge egentlig hører hjemme på andre vertsdyr (som fuglelopper, pinnsvinlopper og rottelopper), pleier loppeutbrudd faktisk å gå over av seg selv i løpet av en måneds tid. Grunnet problemene loppebitt kan forårsake hos hunden, er det likevel viktig at du finner ut av hva slags lopper det er snakk om og får behandlet dette. I verste fall kan allergiske reaksjoner fra lopper hos hund gi store hudirritasjoner og håravfall, så kontakt veterinær for korrekt behandling.

Forebygging av lopper hos hund 

Til forebygging av loppeangrep kan du bruke egne preparater som virker frastøtende på både lopper og flått. Noen kjøper også ultralydhalsbånd. Disse har også en avskrekkende effekt på mange ulike typer parasitter, er uten kjemikalier og avgir en lyd som hverken hund eller eier kan høre. 

Har du spørsmål om våre produkter til fjerning av parasitter og uønskede småkryp hos hund? Vi hjelper deg gjerne! Ta kontakt med oss og finn utstyret du trenger til å fjerne flått, lus og lopper hos hund hos Dyrekassen.

Vis mindre
1 — 7 av 7 produkter
  • Side 1 av 1
Til toppen