Hva trenger en valp? Det skal du selvsagt spørre deg selv i god tid før den lille firbente inntar hjemmet. Den trenger kjærlighet ja. Og nærhet. Men dyr har også instinkt og vaner som må tilfredsstilles for at de skal være komfortable. Dette er våre tips til starten på livet med en valp i huset.

Trygt sted å sove for valpen

Du kan med fordel gi valpen to alternativ. Én seng på et rolig sted, og én sammen med familien.

Noen ganger trenger også hunder å trekke seg litt unna. Bare slappe av. Nyte stillheten og lukke øynene. En valp er nysgjerrig og leken, men kan gå tom for energi. En trygg sengeplass litt unna der alle går eller sitter kan være perfekt.

Les også: Dette må du vite om hundesenger.

Den andre sengeplassen kan du ha sammen med dere. Ikke deling av seng, men rett ved. Du tenker sikkert at nå må du ha to svære, dyre senger. Ikke nødvendigvis. Kjøp seng som passer hundens størrelse. Altfor stor seng er ikke koselig. Et teppe – eller en åpen seng – kan også være en god løsning for soveplass nummer 2. Enkelte hunder foretrekker å strekke seg godt ut. Ligge litt åpent.

Trygt sted å leke

Bør valpen ha lekeområdet sitt rett ved trappen? Eller foran peisen? Nå overdriver vi, men tenk over dette. Gi valpen en plass hvor den kan leke ubekymret og hvor du ikke trenger å henge over den hele tiden.

Sunt fór for valper

Du kan selvsagt ikke vite om hunden din har allergier. Om den elsker fisk eller kylling. Å velge kvalitetsfór er uansett det eneste riktige. Ikke kjøp noe billige greier som har mais eller korn som største ingrediens på innholdslisten. Det skal være kjøtt først, også til små valper.

Les også: Hvordan velge riktig hundefór.

Pris henger ikke nødvendigvis sammen med kvalitet. Sjekk gjerne med oss hvis du lurer på noe.

Valper skal spise ganske mye. De skal vokse. Bli store og sterke og leke mye.

Sunne godbiter for valper

Kjøp noen skikkelig snadder godbiter. De er grei å ha i bakhånd. Bruk godbiter som belønning når valpen gjør som den skal.

Hva er sunne godbiter? Du skal tenke innhold mye på samme måte som med fóret. Det skal være skikkelig her også.

Valpehalsbånd og kobbel

Kjøp noe som er tilpasset valper. Det er ikke verre enn det. Ikke bruk noe som er for stort. For tungt. Gnager på feile steder.

Vi har tilfeldigvis veldig bra utvalg av valpehalsbånd og kobbel.

ID brikker eller merking for valper

Dette er så viktig. Det minste du skal gjøre er å merke halsbåndet. Det beste du gjør er skikkelig merking med mikrochip.

Vi oppfordrer alle til å lese mer om dette hos DyreID.

Matskål og vannskål

En selvfølge egentlig, men det finnes jo de som tenker at et fat går fint. Egen mat- og vannskål er enda en ting som gir ekstra trygghet. Og trygghet er særdeles viktig for små valper. Da kommer de til å elske deg og være akkurat så lykkelig som de skal være.

Det finnes egne skåler for blant annet cocker spaniel. Med de lange ørene trenger de noe med høye kanter.

Hvis du har flere hunder, skal alle ha egen skål. Deling er ikke optimalt. Da blir det konkurranse. og noen kan gå tapende ut av det.

Hundeleker

Morsomme leker er bra. Det er utviklende. Visste du at hunder har enormt godt av hjernetrim? Og det beste er at de aner ikke selv at de trimmer hodet. Du kan lese mer om det på Dyrebloggen.

Koseleke til valpen

Valper drømmer mye. De har nettopp startet et nytt liv, og alt føles litt usikkert for dem. Da er nærhet med en kosete leke helt perfekt. Ikke kjøp en vanlig bamse. Det må være en hundeleke, siden disse er trygge. De inneholder ikke farlige stoff eller deler som kan svelges.

Børster og annet til stell

Ta vare på pelsen fra første stund. Les gjerne vår korte guide til pelstyper, børstefrekvens og bading.

Hvis du tar dette skikkelig fra starten, vil hunden være veldig rolig og ha et avslappet forhold til stell senere i livet.

Fordeling av ansvar

Hvem gjør hva?

Luftetur om morgenen før jobb og skole.

Mat og drikke.

Klipping og stell.

Kveldstur.

Hvis dere er en familie hvor alle skal hjelpe – gjør litt avtaler på forhånd. Alt kommer sikkert til å gli litt i hverandre når det blir alvor, men det kan være greit å ha et utgangspunkt som sørger for at alle områder er dekket.

Hundefôr på nett
Hundefôr på nett
Hundefôr på nett