6 tips for hjernetrim med hund

6 tips for hjernetrim med hund

Stimulerende hjernetrim for hund er gøy, utviklende, aktiviserende og kan gi deg som eier en positiv og kanskje uventet effekt. Mennesker er ikke alene om å bruke hodet. Våre firbente venner er smarte, oppmerksomme og lærevillige. I hvert fall de fleste av dem. Dere som føler dere truffet vet hvem vi mener.

Uansett hvor interessert du er i leking, anbefaler vi for hundens del at du prøver noen av disse øvelsene.

1. Gamle hunder kan lære nye triks

Ikke tro på det gamle ordtaket. Lær den godt voksne – eller kanskje gamle – hunden din noen triks. De enkle sitt, ligg og bli er greie å starte med, men ikke undervurder en gammel luring.

At gamle hunder kan lære nye triks ble bevist i tv-serien Mythbusters. Syv år gamle Bobo og Cece var søsken, hadde aldri blitt trent men lært seg alle grunnleggende triks på bare én uke.

2. Vær eventyrlysten

Liker du å besøke nye steder? Se utsikten fra nye fjelltopper? Det gjør hunden din også. Ta den med på nye eventyr. Planlegg turen godt. Ta med mat og drikke til alle. Skal du på lengre turer sjekker du dyrevennlige overnattingssteder. Eller velger løsninger som bobil eller telt.

Og ja – et eventyr kan også være en kort tur til en ny park å løpe i. Tenk at hjernetrim også kan være gøy og fysisk trim. Tre ting på én gang!

3. Interaktive hundeleker

Hunder kan løse oppgaver. De kan finne ut hvordan de får tak i en godbit. Bruk disse interaktive hundelekene som stimulerer til tenking. Vanskelighetsgraden er normalt passelig for de fleste hunder. Derfor blir de sjelden lei av dem. Belønningen de vet kommer er selvsagt motiverende gang etter gang.

Hvis hunden din spiser for fort, kan du bruke noen av disse lekene til å få kontroll på farten. Når de må jobbe litt for maten går tempoet ned, de får stimulert hjernen og de blir fremdeles mett. Pass på at du ikke gjør det altfor vanskelig for den i begynnelsen.

Kong er en produsent som er veldig flink med slike leker. Her finner du utvalget vårt.

4. Hjernetrim med navnelek

Gi alle lekene navn. Det kan rett og slett være det tingen er, altså en ball heter ball. Eller du kan gi den et navn, for eksempel Erik. Hold Erik, si navnet og la hunden din leke med eller bite Erik. Suksess her avhenger helt av repetisjon.

Hunder kan lære ganske mange ord.

Når hunden din etter hvert klarer å tydelig forbinde navnet med en gjenstand, kan du sette den sammen med en ryddelek. Gi trinnvis belønninger helt fram til hunden klarer å identifisere leken ved navn, og rydde den bort ved å legge den i en kurv.

5. Gjemsel

Denne trenger egentlig ingen forklaring. Og vi vet alle hvor stor gleden er når du blir funnet. Jobb med å finne et ord eller en setning som skal starte letingen. Da lærer hunden tålmodighet og et nytt ord. Gjemsel viser også at hjernetrim for hunden kan være enkelt og ikke trenger å koste noe som helst. 

6. Muffinslek

Ingen muffins skal spises i denne leken. Du trenger en muffinsform, noen tennisballer og en belønning. Forberedelsene er enkle. Plasser belønningen i en av gropene. Legg tennisball i denne og så mange andre som du har baller til. Du er ikke nødt til å ha mange. Tre eller til og med to går helt fint.

Hunden skal finne ut hvor belønningen ligger og hvordan man får den ut. Rulle tennisballen med snuten. Bite og løfte den ut. Dytte med poten. Løsningene er mange. La hunden tenke seg fram til det, og vær gjerne stille mens den gjør det. Når løsningen er nær kan du komme med positive kommentarer.

Din bonus

En stimulert og aktiv hund er en lykkelig hund. De blir ofte veldig engasjert når de får holde på med en lek alene, og da får du litt tid på sofaen.

Advertisement