Slik får du kattunger til å bruke kattedo

Slik får du kattunger til å bruke kattedo

Kattunger som fra første stund er eksemplarisk med toalettvanene sine på kattedo. Er ikke det drømmen? Med katter handler det mest om instinkt. Ikke så mye trening som med hunder. Tilrettelegging er det viktigste, og vi har noen tips til deg som liker å ha orden i toalettsakene.

Lær av mamma

Når katter er rundt fire uker gamle, lærer de å bruke kattedo når de ser moren gjøre det. Gode vaner for moren overføres altså til de små.

Riktig størrelse kattedo

Du tenker kanskje at kattungen er veldig liten. En liten kattedo holder lenge. Men de vokser raskt. Noen ganger veldig raskt. Og en liten kattedo vil fort stå ubrukt, siden katter liker å ha god plass. Tenk på deg selv også. Liker du å skvise deg inn på et toalett hvor du nærmest må kle av deg før du går inn fordi det ikke er plass til å slå ut armene? Tenkte det ja.

En skikkelig kattedo har en litt lavere side. Selv små katter klarer å komme seg oppi, men skulle den ha problemer lager du bare et lite ekstratrinn med noe den kan tråkke på.

Tenk plassering av kattedo

Nok en gang kan du sette deg selv i kattungens posisjon – liker du å ha mye trafikk rett utenfor toalettdøren? Sett kattedoen et trygt og rolig sted. Katter liker å ha oversikt. Kontroll. Dette må du ikke utfordre, men heller bruke til din fordel. En attraktiv plass for kattedoen vil føre til at den brukes slik den skal. Med attraktiv mener vi ikke ved siden av sengen din eller under spisebordet. Ikke tenk at den må være nær deg. Så lenge det er trygt og rolig med god oversikt har du gjort en god jobb.

Kattesand for kattunger

Enkelte steder hevdes det at kattunger kan tygge på og spise kattesand, og at du derfor skal bruke en type som ikke klumper. Det må svelges ganske store mengder, og det er heller ikke bevist at dette er et problem. Men følg med på katten og hvis du er bekymret velger du en type kattesand som ikke klumper.

Les også: 5 nyttige måter å bruke kattesand.

Pass på at du tar renhold av sanden veldig alvorlig. Dårlig kvalitet på kattesanden gjør at katten velger å ikke bruke den. En myk og ren kattesand i noen centimeter dybde er perfekte forhold for kattungen din.

Når kattunger nøler med å bruke kattedo

Du kan introdusere den for kattedoen ved å plasseren den i sanden. Dette gjør du bare hvis den ennå ikke har utviklet instinktet for å bruke den. Eller ikke har lært det ved å se på moren sin. Kjefting og straff har ingen hensikt. Oppmuntring er mye viktigere. Når det gjøres på riktig måte, kan du gi en liten godbit som belønning.

Merk at dette oftest ikke er nødvendig. Som vi nevnte tidligere er opptrening mer en hundeting – ikke en katteting. Katter er flinkere til å utvikle instinktet som forteller hvor og hvordan de skal gå på do.

Les også: Husk dette når du kjøper kattesand

Oppsummering

\

Riktig plassering på rolig sted med god oversikt.

\

Stor nok størrelse på kattedoen.

\

Renslighet.

\

Oppmuntring hvis nødvendig.

Advertisement

FÅ DE BESTE TILBUDENE