Slik får du kattunger til å bruke kattedo

Slik får du kattunger til å bruke kattedo

Kattunger som fra første stund er eksemplarisk med toalettvanene sine på kattedo må virkelig være drømmen. Ettersom det handler mest om instinkt med katter, er det ikke nødvendigvis treningen som skal stå i fokus som ved toalettrening for hunder. Tilrettelegging er det viktigste, og vi har noen tips til deg som liker å ha orden i toalettsakene.

Lær av mamma

Når katter er rundt fire uker gamle, lærer de å bruke kattedo når de ser moren gjøre det. Gode vaner for moren overføres altså til de små. Dette er den aller beste måten å lære kattungen å bruke kattedo på.

Riktig størrelse på kattedo

Du tenker kanskje at kattungen er veldig liten, og at en liten kattedo holder lenge. Men husk at de vokser raskt, noen ganger veldig raskt. Og en liten kattedo vil fort stå ubrukt, siden katter liker å ha god plass.

En skikkelig kattedo har ofte en litt lavere side som gjør det enkelt å klatre oppi. Selv små katter klarer dette, men skulle den ha problemer lager du bare et lite ekstratrinn med noe den kan tråkke på.

Se nærmere på vårt store utvalg av kattedo her.

Tenk plassering av kattedo

Hovedregelen er at du bør sette kattedoen et trygt og rolig sted. Katter liker å ha oversikt og kontroll. Dette trenger du ikke å utfordre, men heller bruke til din fordel. En attraktiv plass til kattedoen vil føre til at den brukes slik den skal. Med attraktiv mener vi ikke ved siden av sengen din eller under spisebordet. Ikke tenk at den må være nær deg. Så lenge det er trygt og rolig med god oversikt, har du gjort en god jobb og katten har et godt utgangspunkt.

Kattesand for kattunger

Det finnes kattesand av ulike typer, noen som klumper seg og andre som ikke gjør det. Noen hevder at kattunger tygger på og spiser kattesand, og at du derfor skal bruke en type som ikke klumper. Det er ikke bevist at dette er et stort problem for katter, og den må svelge ganske store mengder uansett for at den kanskje skal reagere på det. Men følg med på katten og hvis du er bekymret velger du en type kattesand som ikke klumper.

Les også: 5 nyttige måter å bruke kattesand.

Pass på at du tar renhold av sanden veldig alvorlig. Dårlig kvalitet på kattesanden gjør at katten velger å ikke bruke den. En myk og ren kattesand i noen centimeter dybde er perfekte forhold for kattungen din. Her finner du vårt store utvalg av kattesand.

Når kattunger nøler med å bruke kattedo

Du kan introdusere den for kattedoen ved å plasseren den i sanden, dersom den ikke instinktivt går dit selv eller har lært det av moren sin. Husk at kjefting og straff ikke har noen hensikt, men at oppmuntring er mye viktigere. Når katten bruker kattedoen på riktig måte, kan du gi en liten godbit som belønning.

Merk at dette oftest ikke er nødvendig. Katter er stort sett flinke til å utvikle instinktet som forteller hvor og hvordan de skal gå på do.

Les også: Husk dette når du kjøper kattesand

Oppsummering

\

Riktig plassering på rolig sted med god oversikt.

\

Stor nok størrelse på kattedoen.

\

Renslighet er viktig.

\

Oppmuntring hvis nødvendig.

Advertisement

FÅ DE BESTE TILBUDENE