Hvorfor velter katter ting?

Hvorfor velter katter ting?

Hvorfor velter katter ting? Her er to årsaker til denne kanskje litt irriterende vanen.

1. Jegerinstinktet

Hjernen sier at det kan være en mus eller annet byttedyr. Tingen altså. Vasen. Koppen. Ja – det er ikke spesielt smart men visst nok sant. Katten bruker potene til å teste, sjekke ut og inspisere. Å velte noe eller dytte noe ned fra et tre er en metode for å slå byttet bevisstløst.

«Hva er den grå saken på enden av bordet?», er en tanke katter garantert stadig har i hodet. «Kan jeg spise den?», kommer like etterpå. Etterfulgt av et «Nei, tydeligvis ikke», når favorittkoppen din er i tusen biter og du har fått en ny kaffeflekk på teppet.

Alle kattedyr har denne “uvanen”, men vi må innrømme at vi aldri har sett en løve rolig dytte en kopp ned fra bordet.

2. Oppmerksomhet.

Hva skjer når noe velter og knuser? Du kommer løpende. Og når katten blir vant til at du kommer løpende, slutter den selvfølgelig ikke. Det blir som om ungene vet at hvis de knuser et fat legger foreldrene ned mobilen og kommer styrtende til.

Hvordan unngå det?

Få deg hund. Neida. Eller jo, det er en løsning men ikke den beste siden du elsker katter. Kjøp leker til katten din. Eller lag noe. Gi den masse å gjøre på. Et superkult kloremøbel. Eller en gøyal aktivitetsleke. Alt som kan aktivisere den.

Du kan også prøve å ignorere det. Vi sa at oppførselen med å dytte ting ikke er spesielt smart, men katter er smarte og vil fortsette med det siden du alltid kommer løpende. Ikke løp. Ikke stress. En knust skål blir ikke mindre knust hvis du hopper opp fra stolen. Tell til ti – eller kanskje 200 – og sjekk om du kan identifisere skaden uten å gå bort til åstedet. Hvis det ikke er hastverk lar du det være.

Vi har sjekket litt rundt på internett, og det viser seg at bortsett fra disse to årsakene er det ikke forsket mye på kattedytting. Derfor kan det være andre årsaker også. Årsaker vi ikke aner noe om ennå. Kanskje får vi ikke vite det før kattene tar over verden. Hvis de gidder.

Advertisement

FÅ DE BESTE TILBUDENE