Når vi sier “slik skifter du fôr” går vi rett på sak. Det er nemlig ikke så vanskelig som mange tror.

Du har kanskje et favorittfôr. Veldig mange har jo det. Et fór som passer kjæledyrets smak og mage. Vi anbefaler også vanligvis at man holder seg til ett, men noen ganger kommer det produkter som er verd å bytte til.

Utviklingen går også videre. Vi lærer stadig mer om hvordan ressurser skal utnyttes. Hva som er korrekt sammensetning av fôret. Og ikke minst så forandrer vi oss. Vi setter pris på andre ting, som for eksempel at Appetitt er et kortreist fôr med nesten utelukkende norske råvarer.

Nå skal vi se nærmere på hvordan du går fram hvis du skal skifte fôr til din hund eller katt. Det er en helt grei oppgave, så lenge du føler enkle reningslinjer

Sjekk ut disse populære fôrmerkene:

Slik skifter du til nytt fôr

Start dag 1 med 20% av det nye og 80% av det gamle. Prosessen vil ta 1-2 uker, og det er veldig viktig at du tar deg god tid. Kresne hunder og katter kan også kreve mer tid. Hvis den ikke spiser godt nok, tar du det helt rolig og utvider antall dager på hvert trinn.

Dag 1-2 20% nytt og 80% av det gamle

Dag 3-4 40% nytt og 60% av det gamle

Dag 5-6 60% nytt og 40% av det gamle

Dag 7-8 80% nytt og 20% av det gamle

Dag 9 100% nytt fór

Signaler du må tolke når du skifter fôr

Endringer i avføring kan tyde på problemer, men ikke nødvendigvis noe annet enn at det trengs en dag eller to ekstra med miksen nytt/gammelt før du trapper opp. Hvis du ser dette, tar du det altså bare litt roligere.

Dersom vi snakker om diaré, bør du ta kontakt med veterinær og kanskje avbryte. Litt løs mage er ikke noe problem, men diaré over tid skal du ta alvorlig.

(Artikkelen fortsetter under)

Skifte fôr for hunder og katter med sensitiv mage

Her trengs det mer tid og mye roligere økning i mengden av det nye fôret.  Dersom du har hund kan det å benytte et fôr med lam eller fisk kan være bra for en sensitiv mage. Vi anbefaler at du tester ut Dibaq Sense med lam som du finner her. Fôr med ris kan også testes ut. 

Dersom du har en katt med løs mage, vil dette ofte være et tegn på at katten er syk. Du bør alltid forhøre deg med veterinær dersom du opplever dette. At en katt er fôrsensitiv vises ofte gjennom hud og pels, og det kan være utfordrende å avgjøre hvorvidt disse forandringene skyldes sensitivitet eller et mer alvorlig problem.

Når kan og skal man skifte fôr umiddelbart?

Vi vil si at dette kun er når veterinæren anbefaler det av nærmest akutt behov for kjæledyrets helse.

I disse tilfellene er det altså 100% av det nyte fôret med en gang. Det kan gå helt fint, og faktisk vil jo kjæledyret ditt ha veldig godt av det.

Når skifter man hundefôr på grunn av alder?

Valper blir regnet som voksen ved omtrent 12 måneder. Store raser trenger ofte litt mer tid med valpefôret for å vokse god nok med riktig ernæring. Pass på at fôret er tilpasset riktig størrelse for hunden.

Små og mellomstore hunder kan skifte til seniorfór når de er rundt 7 år gamle. Store raser gjør det ved 6 års alder.

Les også: Appetitt er ditt nye favorittfôr