Katten slikker deg av forskjellige årsaker som stort sett ikke er noe å bekymre seg for. Det kan være litt irriterende siden den har grov overflate på tunge. Det er altså ingen myk opplevelse, men ikke bli sint på katten for det. Dette er noen sannsynlige årsaker til at du får ekstra oppmerksomhet.

Sosialisering for katter

Kattunger lærer at slikking er en sosial greie. De viser at de bryr seg om hverandre. Dette vil noen katter fortsette med også når de blir større, og siden de ikke har søsken rundt seg må de bruke deg.

Lukt og smak er også viktig i katters sosialisering. Ved å slikke hverandre får alle i gruppen samme lukt og smak. Da kan de lettere bruke sansene sine til å finne ut at det er en av dem de har med å gjøre. Og igjen – nå er det du som er flokken og skal identifiseres og sosialiseres.

Katten slikker for pelspleie

Katter elsker pelspleie. Det er balsam for sjel, hud og pels. Og ja – det finnes skikkelig balsam for katter, men her snakker vi også om den åndelige delen. De slapper av og knytter bånd mellom seg. De driver som du sikkert vet pelspleie på andre også. Inkludert deg.

At den velger å gi deg “pelspleie” er et tegn på at du er en del av familien. Kanskje ikke alltid behagelig, men den mener det bare veldig godt. Katter vet jo ikke at vårt hårlag stort sett er langt unna deres pels i tykkelse.

Stress eller angst

Slikking kan dempe stress for katter. Derfor må du holde et øye med katten og reagere hvis det blir overdrevet mye. Katter kan faktisk slikke og rengjøre seg så mye at det oppstår flekker med skallethet.

Katter er ikke flink til å gi beskjed hvis de har vondt. Det er et problem, og en grunn til at du skal gå til veterinær med katten for jevnlige kontroller. Smerte kan utløse at den slikker seg selv. Det er et forsøk på å glemme at den har vondt ved å gjøre noe annet. Hvis du ser dette hos katten din, skal du gå til veterinær.

For å unngå angst hos katter må du tilrettelegge for naturlig oppførsel. Den må få gjøre de tingene instinktene sier den skal gjøre. Kloring og klatring for eksempel. Den skal også være trygg i hjemmet sitt. Eksperter på katters oppførsel kan hjelpe hvis dette problemet dukker opp hos din katt.