“Hunden tygger på alt!” Det kjenner mange seg igjen i. Barneleker er at av problemene. Det er metoder for å unngå dette, og vi skal gi deg en mulig løsning her. Denne fungerer også på andre ting enn barneleker og hundeleker. Prøv det ut og vær litt tålmodig.

Hunden tygger på alt – metoden for å løse det

Disse trinnene kan fungere på alle hunder, uansett alder og hvor godt trent de er fra før. Vær klar over at det er lettere å ta det helt fra starten med en valp. En voksen hund som er vant til å sette tennene i alt den finner vil være litt mer krevende. Men det er mulig. Bare pust dypt og si “dette klarer vi” når du gjør det for tiende gang.

1. Bruk en helt ny leke

2. Få hunden til å sitte pent (du må kanskje trene på det først…..)

3. Når hunden sitter pent, sier du “ta” og gir hunden leken. Gjør den litt fristende og lek med hunden når den har tatt leken. Du kan bruke hvilket som helst ord når du gir leken. Det bestemmer du selv.

4. Skryt av hunden, for det er jo akkurat dette du vil den skal gjøre – ta sin egen leke.

Nå lærer hunden at ordet “ta” betyr at leken er godkjent. Denne kan det bites på. Nå skal du lære den at ikke alt er fritt vilt.

1. Utstyr deg med noen godbiter. Helst favorittgodbiten.

2. Hold noe hunden ikke har lov til å bite på. Hva som helst egentlig.

3. Få hunden til å sitte pent.

4. Gi en godbit og ta bort tingen du holder på.

Når du veksler på disse to fremgangsmåtene, vil hunden etter hvert forstå at ordet “ta” utløser at den får lov. Og du må gjerne lære inn et ord som “slipp” også mens du holder på. Å skrike nei er sjelden en god løsning, hverken med hund eller barn.

Det er viktig at du velger skikkelige hundeleker som frister. Vi kan anbefale KONG, som er fantastiske på både form, farger, følelse og holdbarhet.

Prøv også med leker som er veldig forskjellig fra barnelekene. Hunder liker leker formet som tau med knuter på. De er veldig annerledes enn bamser, som barnet ofte har. Knute vs bamse – der kan hunden merke forskjell og det hjelper. Det er nemlig ofte misforståelser som gjør at hunden tar barneleker. Den tror det er lov. De ligger jo der på gulvet. Derfor er det to andre ting du kan gjøre i tillegg til dette.

Gjem bort lekene

Ha barnelekene bortgjemt. Rydd dem unna i en boks. Det høres veldig enkelt ut, men er vanskelig for mange. Vi har jo både hund og barn i huset samtidig, og begge må kunne leke samtidig. Da anbefaler vi at du under treningsperioden passer på at barnelekene er bortgjemt, mens hundelekene er fremme. Eller du kan prøve vårt neste punkt.

Sperr av

Bruk en grind. Vi har for eksempel disse. Hvis hunden ikke har fysisk adgang til området hvor barnelekene ligger, vil den naturligvis ikke bite på dem. Også dette kan være en effektiv og grei måte å forsterke treningen på, før man etter hvert fjerner sperringen og lar barn og hund være på samme område. Forhåpentligvis uten at de biter på hverandres leker.