8 ting å tenke på når du skal oppdra en kattunge

8 ting å tenke på når du skal oppdra en kattunge

Å oppdra en kattunge er et stort ansvar. Drømmen har blitt virkelig, og dere har en søt pelsklump i huset. Da må du innta oppdragelsesrollen, og tenke på både mental og fysisk helse. Kattungen skal utvikle seg korrekt gjennom fôr og bevegelse, men også stimuleres mentalt.

1.Ikke ta inn en altfor liten kattunge

Kattungens første uker brukes til lære sosial oppførsel med andre katter. Søsken og annen familie. De får også mye viktig næring fra moren i denne periode.

12 uker er anbefalt som absolutt tidligste tidspunkt, da perioden fra 8-12 uker kan være veldig viktig for kattungens utvikling.

Pass på at den du skal få eller kjøpe katt fra overholder dette.

2.Hvor gammel skal katten være før den kommer hjem?

Når du har ventet 12 uker eller litt mer og kattungen endelig er hjemme, skal du overta ansvaret for mat og helse. Det betyr næringsrikt fôr, og gjerne et som er ment for kattunger. Et eksempel på dette er Appetitt Kitten.

3. Friskt vann er viktig

Alltid. Katter har litt rare drikkevaner, i hvert fall for oss mennesker. Instinktet sier at de ikke skal drikke der de spiser, og heller ikke drikke stillestående vann. Hvis dette er et problem for din kattunge prøver du først å sette vannet et annet sted. Hvis det ikke hjelper, anbefaler vi en drikkefontene. Denne sirkulerer vannet og holder det friskt.

Du tenker kanskje at å oppdra en kattunge ikke handler om slike ting, men tilfredsstillelse av instinkt betyr enormt mye. Ikke undervurder dette, eller prøv å overstyre det med hvordan mennesker ville gjort ting.

4.Det viktige førsteåret når du skal oppdra en kattunge

Gjennom sitt første år legger katten grunnlaget for hvor sosial den kommer til å være. Hvordan den takler andre dyr og mennesker. Vi nevnte de 12 ukene den burde være hos familien. I den perioden foregår det mye viktig, men også når du får kattungen hjem skal denne prosessen fortsette.

En gradvis introdusering av andre dyr og mennesker vil gjøre at katten ikke blir aggressiv senere i livet.

5.Hender er ikke leker

Start tidlig – faktisk umiddelbart – med denne læringen. Da slipper du mange år med biting fordi katten ikke har lært eller forstått at det ikke er god oppførsel. Bytt ut hendene dine med en leke eller to. Å ta tidlig tak i problemet er den eneste løsningen, og med litt tålmodighet får du skikkelig god belønning.

6.Ha fysisk kontakt med kattungen

Du skal tidlig holde katten mye. Klappe den og kose. Hvem elsker vel ikke det? Dette er jo bare ren bonus, men dessverre ikke selvsagt for alle. Kattungen kan nemlig se ltit redd ut, og du vil la den være i fred. Ikke stress den, men la den heller ikke være uten fysisk kontakt. Redsel vil gå over i løpet av kort tid, og du får en katt som er veldig komfortabel med mennesker. Rundt 10-12 uker er en viktig periode for slik fysisk kontakt.

7. Gi katten trygge steder

De liker å krype godt sammen i en liten hule. Det er instinktet fra villmarken som slår inn. Katter har som du forstår mye av dette i behold – som for eksempel det nevnte problemet med drikking. Et personlig område der den kan ha oversikt over menneskefamilien sin, er noe du bør få på plass.

8.Kattungen er familiens nye baby

Den skal tas godt vare på, men ikke overbeskyttes. Hvis du aldri lar den oppdage litt på egenhånd vil den bli usikker senere i livet. La kattungen sjekke ut ting som selvsagt ikke er farlige, men som virker litt skumle for en liten klump med pels og fire ben.

Bonustips

Våre lesere foreslår at vi også inkluderer kastrering og merking med chip som ting du skal vurdere når du får katt.

Merking med chip er betryggende for deg og katten din. De kan forsvinne, men en chip gjør at sannsynligheten for å få den tilbake øker enormt mye.

Sjekk gjerne ut DyreID for mer informasjon.

Kastrering utføres av noen før overlevering av katt til ny eier. En hannkatt skal være minst fire måneder gammel og minst 2,5 kilo før kastrering. 

Advertisement

FÅ DE BESTE TILBUDENE