Riktig kattemat handler ikke bare om smak. Helse og velvære henger direkte sammen med hvilken mat katten din spiser.

Katter er svært avhengig av riktig næringsinnhold i maten. Akkurat som deg trives de best med noe som gjør at kroppen fungerer. For å velge den beste kattematen for din katt, må du følge noen enkle retningslinjer.

 

Våtfôr eller tørrfôr til katt?

Katter skal akkurat som hunder ha tørrfôr. Det inneholder næring alle katter trenger i kostholdet sitt. De skal ha protein, altså animalsk innhold, i maten sin. Våtfôr består stort sett av væske. Derfor kan du se på det som en smaksrik belønning, eller noe du blander i tørrfôret for å litt mer smak på det. Men våtfôr blir aldri tilstrekkelig kosthold for en katt.

I ditt eget kosthold vil du kanskje ha mindre fett og mer fiber. En katt vil ha det motsatt – mindre fiber og litt mer fett. Da får katten mer energi, tykk pels og ikke minst bedre fordøyelse. Med korrekt kosthold trenger ikke katter ekstra kosttilskudd.

Menneskemat kan skape ubalanse i kattens kosthold. Du kan gi litt rent kjøtt eller fisk, men det er alt. Katter er vanespisere, og går gjerne på samme fôr hele livet.

Husk at katter er laktoseintolerante

Hvor mye mat gir du en katt?

Katter styrer i stor grad selv hvor mye de spiser. De overspiser ikke på samme måte som hunder gjør. De har en annen metabolisme, og forbrenningen går hele tiden. I snitt spiser katter to kilo fôr på fire uker. Du kan også sjekke produsentens anvisninger på pakken, hvis du føler deg usikker. Følg også med på at katten din er sunn, lett og rask på potene.

Endring av kattens fôr må skje gradvis over 7-10 dager.

 

Mat til kattunger og eldre katter

Når kattunger slutter med morsmelk, skal de ikke ha vanlig melk. De mangler nemlig enzymet som bryter ned laktose, og blir derfor dårlig av det. Fra 12 måneder vil en katt få i seg nok proteiner og andre næringsstoffer gjennom kattemat tilpasset alderen.

En katt som har hatt en sunn oppvekst med korrekt kosthold, vil med stor sannsynlighet få et rikere liv som seniorkatt.

En 7-10 år gammel katt bør ha tilpasset fôr

 

Sykdommer og kattemat

Aminosyren taurin er livsviktig for katter. Du kan stole på at alle våre fôrprodukter for katter inneholder taurin. Mangel på taurin kan føre til dårlig pels, blindhet og tannproblemer. I verste fall kan katten dø. Dårlig pels er et sterkt tegn på at katten ikke har det bra. At den ikke vasker seg eller steller pelsen er en indikasjon på problemet.

Kvalitetsmat for katter gir godt immunforsvar. Du merker det også på fordøyelsen. Alt henger sammen, og med våre kvalitetsprodukter kan du vite at katten din er i trygge hender.

Det finnes en rekke fôr tilpasset forskjellige tilstander som for eksempel overvekt. Disse kan du kjøpe og prøve, men veterinærfôr bruker du bare i samråd med veterinær.

Katter kan ikke spise hundemat. Hunder kan ikke spise kattemat.

For mye salt kan bli et helseproblem. Sjekk saltinnholdet i fôret. Også her kan vi love deg at vi har produkter som tilfredsstiller både dine og våre krav.

Pris og kvalitet på kattemat

Vi vet at pris er viktig. Derfor har vi ingen lavprisprodukter som ikke lever opp til standarden for god helse gjennom godt kosthold. Selv våre rimeligste produkter inneholder den næringen og de stoffene katten din trenger. Og på samme måte inneholder de ikke det som kan være skadelig.

Kattemat på nett – de mest populære merkene