Slik måler du for å finne riktig størrelse hundebur

Viktigheten av riktig størrelse på hundebur varierer etter hvilken type det er snakk om.

For et vanlig hundebur av typen som også kalles kennel, er det ikke fantastisk viktig å ha nøyaktige mål på hunden. Disse gitterburene er oftest mer enn store nok, og er i tillegg stasjonære.

Når vi snakker transportbur blir det veldig viktig. Et skikkelig bilbur skal være av korrekt størrelse for å gi best mulig sikkerhet i et sammenstøt. Et altfor lite bur kan være en ukomfortabel opplevelse for hunden, og den vil være redd for å bruke det. Altfor stort bur er heller ikke optimalt siden du også må tenke på at buret skal passe i bilen.

Herkules 4Pets er vårt favorittmerke til bil. Hos dem kan du bruke denne oversikten for å finne ut hvilket bur som passer din bil.

Ved flyreiser er det viktig at du sjekker med flyselskapet om hvilke krav som gjelder. Her må du måle på samme måte, og sjekke mot dimensjoner oppgitt av produsenten for å finne ditt bur.

Enkle transportbur for bruk på for eksempel kollektivtransport er ikke like krevende. Hunden skal ha det komfortabelt, men du skal samtidig klare å bære det med deg.

Hvordan måle hunden

Du kommer til å trenge en eller flere av disse tingene.

? Målebånd, linjal og/eller tommestokk.

? En hjelper.

? En hund.

? En godbit. Kanskje grønnsaker, frukt eller bær som er veldig sunt og samtidig snadder.

A – måle snute til halerot

Lengdemålet til bur er som du sikkert forstår snute til halerot. Ikke ta med hele halen i målet. Den vil få nok plass til å bevege halen, men man bruker aldri halens fulle lengde da dette hadde blitt et enormt stort bur. Legg til 10 centimeter på dette målet for litt ekstra plass. Hunden skal kunne snu seg rundt.

Få gjerne litt hjelp til målingen. En holder og gir en godbit mens den andre måler. 

Riktig størrelse hundebur - måle lengde
B – Måle fra pote til manke

Vi måler ikke helt til toppen av hodet. Da hadde buret i mange tilfeller blitt enormt stort. De fleste hunder ligger uansett når de er i bur.

Mål fra pote til manke og legg til 10 centimeter. Da har du en fin høyde for burvalget ditt.

Riktig størrelse hundebur - måle høyde
C – måle skulder til skulder

Rent teknisk kan det nok diskuteres om hunder har skuldre, men det er en fin beskrivelse for hvor du skal måle. Vi mener altså ikke halsen, men det brede partiet hvor over forbena.

Dette målet brukes ikke ofte og er ikke nødvendig for å finne riktig bur. Sjekk buret du vurderer for å finne ut hvilke mål du trenger.

Riktig størrelse hundebur - måle skuldre

Hvordan måle bilen for hundebur

Siden bagasjerommet på bilen stort sett kun oppgis i liter, må du være forberedt på å måle selv. Fram med tommestokken igjen. Den samme som du målte hunden med.

Nå er det viktig at du måler fra øverst på baksetet. Dette skrår jo i de fleste tilfeller innover mot bagasjerommet. Dybde/lengde, høyde og bredde måles kjapt og greit.

Bilbur skrår innover ved åpningen. Derfor skal de passe også når døren er lukket, men ikke dette for gitt. Sjekk målene.

Praktiske ting som om buret skal stå permanent i bilen og om du vil ha det stående på støtter, må du ta hensyn til når du skal montere. Det kan til en viss grad også påvirke valget av bur. Noen er enklere enn andre å ta ut.

Hundeburmåler fra 4Pets

Vårt tidligere nevnte favorittmerke har altså denne nettsiden hvor du kan legge inn bilmodell og rase for å få anbefalinger. Vi ber deg måle uansett. Ha anbefalingen fra 4Pets notert, og sjekk målene hos deg selv for å være trygg på at alt er riktig.

Hundebur til baksete for små hunder

4Pets Caree er et unikt bur for små hunder. Det festes trygt med ISOFIX. Pass på at din bil har dette systemet. Eldre biler har det trolig ikke.

Caree er gjennomtestet og helt trygt.  Det åpner en ny verden med muligheter for trygg transport av små hunder i bil. Du kan bruke det i for- eller baksete og slipper altså målingen for å se om det passer. Men fremdeles – sjekk størrelsen på hunden mot dimensjonene oppgitt av produsenten.

Hundebur til stor hund

Det finnes hunder i alle størrelser. Mange foretrekker små hunder. Andre vil helst ha en skikkelig stor en, og da blir alt hundeutstyret selvsagt større. Inkludert bur. Du må fremdeles ta samme hensyn som når du måler små hunder – legg til 10 centimeter på lengde og høyde. Da har du et mål for størrelsen på buret. Bredden trenger du stort sett ikke å tenke på, men over har vi fortalt hvordan du måler dette også.

I noen tilfeller vil lengde + 10 centimeter og høyde + 10 centimeter resultere i et veldig stort bur. Sjekk om det faktisk er plass i bilen din. Hvis det ikke er plass, er vår første tanke at du må bytte bil. Et bur som er for lite vil være ukomfortabelt for hunden. Den kan bli redd og usikker. Å bytte bil er helt klart ingen lett beslutning siden det er snakk om mye penger, men se på muligheten. Enkelte råd for måling sier 5 centimeter ekstra plass, ikke 10 slik vi anbefaler. Vi holder oss til vår anbefaling, men i tilfeller hvor de fem centimeterne utgjør forskjell på ny bil eller beholde den du har – da ser vi at det kan være riktig.

Noen bur kommer i flere størrelser, også XXL og større. Utvalget blir allikevel utvilsomt mindre når størrelsen går opp, men ta deg tid til å sjekke rundt for å finne noe som er trygt, solid og stort nok.