Vi kan ikke fortelle deg nøyaktig hvor gammel en katt kan bli. Det blir litt for vanskelig, selv for oss. Vi kan gi deg forventet levetid for katter generelt, og det er et greit utgangspunkt.

 

Hva er normal levetid for en katt?

Vanligvis er normal levetid for en katt omkring 13-15 år, men noen kan leve til å bli opptil 20 år. Norges eldste katt ble faktisk hele 30 år. Han het Tom og døde i 2008. Den som har levd lengst i hele verden var Creme Puff, en amerikansk katt som ble 38 år og tre dager.

Du skal ta katten din med på helsesjekk hvert år. Når den blir gammel er det enda viktigere. Katter gir ikke beskjed når de har vondt. Vi forstår sjelden at det feiler dem noe. Oppførselen kan kanskje sende signaler du må tolke, men en sjekk hos veterinær er det tryggeste.

 

Hvor gammel er katten min i menneskeår?

Hvor gammel kan en katt bli – hva tilsvarer det i menneskeår? Det er nå du skjønner hvorfor katter ikke lever så veldig lenge. De blir gammel fortere.


Dersom katten din lever til den er over 25 år, kan du legge på 4 menneskeår per katteår for å regne videre. Som nevnt tidligere er verdensrekorden langt over 25, så alt kan skje hvis helsen er god og de ni livene ikke brukes opp.

Les også: 9 tips for å få katten til å bruke klorestativ.

 

Hvordan kan jeg hjelpe katten min til å leve lengst mulig?

Vi ønsker alle at kjæledyrene våre skal leve lengst mulig, men hvordan bidrar vi til å forsikre oss at den lever et godt og langt liv? Den beste måten å gi katten lang levetid på vil være et liv med god ernæring, god mosjon og regelmessig mental stimulering. Du bør være nøye med å kontakte veterinær når nødvendig, og også bruke forebyggende rutiner og medisiner for sykdommer. Årlig helsesjekk hos veterinær er faktisk nødvendig for katter. Vi er veldig flink til å gå med hunder. Nå skal vi bli minst like flink med katter.

Katten bør også beskyttes mot utendørs risiko med for eksempel halsbånd med refleks og lignende. Ellers trenger katten din selvfølgelig ubegrenset med kjærlighet og oppmerksomhet fra deg.

 

Hvor gammel kan en katt bli? Svaret er veldig gammel i menneskeår, men mindre i katteår.