14 kattemyter som ikke stemmer

14 kattemyter som ikke stemmer

Stort sett alle kattemyter er basert på gammel overtro. Katter er litt mystiske dyr. Vi blir fremdeles forundret av dem, og er ikke alltid sikre på hva de egentlig vil eller føler. Her er 14 kattemyter vi har klart å grave fram. Og for å være helt klar – alle disse er oppspinn. Ingen er riktig. Bortsett fra den siste bonusmyten du finner helt nederst.

1.Hunnkatter bør føde en gang før de steriliseres

Sterilisering hjelper mot en rekke sykdommer, blant annet kreft. Derfor er dette en god ide uansett.

Å føde er forbundet med stor risiko for moren. Det er ingen støtte for teorien om at de bør føde før sterilisering. Vi vil heller si at det bare øker risikoen for at noe galt skal skje med katten din. Å få kattunger virker kanskje søtt og noe alle vil oppleve, men vi vet jo alle at det er mer enn nok katter som trenger et hjem. Tenk godt over det før du prøver å få kattunger. Steriliser katten din, men ikke ta denne myten alvorlig.

2.Huskatter kan ikke få sykdommer

Katter som lever mye ute kan få andre typer sykdommer, og innekatter har generelt bedre helse. Det dukker selvsagt opp bakterier og virus også innendørs. Derfor trenger innekatter like god omsorg som utekatter, med jevnlige veterinærbesøk.

3.Katter stjeler luft fra babyer

Det gjør den ikke. Enkelt og greit. Dette er trolig en gammel myte fra tider med mye overtro og mystiske hendelser som ikke kunne forklares. Katter liker å kose på varme steder. Derfor liker de å krype inntil barn som hviler. En katt kan blokkere luftveiene ved å ligge over et barn, så vær forsiktig med å plassere dem sammen i en liten seng.

4.Katter har ni liv

De må klare seg med ett liv de også, og derfor skal du ta ekstra godt vare på katten din. Ta den til veterinær for jevnlige sjekker. Katter gir ikke beskjed når de har vondt.

5.Katter trenger ikke trim

Jo – de trenger trim av både hjerne og kropp. Hjernen kan trimmes med katteleker som engasjerer dem i timesvis. Bli gjerne med på leken du også. Da får katten mental og fysisk trim. Litt løping og rulling skader aldri, så vær aktiv med katten din.

6.Gravide kvinner kan ikke være nær katter

Toxoplasmose er problemet vi snakker om her. Gravide kan få infeksjon hvis de kommer i kontakt med avføring fra katter og kattesand med spor av det. Som gravid blir du altså ikke syk av å kose med katten din. Du skal ikke renske ut kattedoen eller ha noe som helst med kattesanden å gjøre.

7.Katter som spiser gress er syke

Det er ingen vitenskapelig bevist sammenheng her. Faktisk viser noe forskning at dyr enkelt og greit liker å spise litt gress. Det betyr ikke at katten er syk, men hvis den spiser mye gress og det skjer hver dag bør du få sjekket av veterinær.

8.Katter har det godt med vegansk diett

Veldig, veldig feil. Katter er kjøttetere, og et vegansk eller vegetariansk kosthold har potensiale til å være virkelig skadelig for den. Fakta er at det er umulig for katten å få i seg all næring, vitaminer og mineraler den trenger gjennom mat uten kjøtt. Du kan selv være lykkelig som veganer, men ikke prøv å tvinge katten over på samme kosthold.

9.Katter er ulykkelig innendørs

Hvor lykkelig den er innendørs avhenger av oppveksten. En katt som vokser opp inne føler seg komfortabel der, men ta den selvsagt med ut allikevel. La den leke og oppdage ting. For å friske opp innelivet er det viktig med leker og gode klorestativ.

En katt som vokser opp med mye utendørs aktivitet kan bli rastløs og kjede seg innendørs når den blir eldre.

10.Katter trenger ikke å gå til veterinær

Du må ta katten med til veterinær. Flere ganger i året faktisk. Og du må ikke vente til det er noe helt åpenbart som er feil. Katter gir nemlig ikke like klar beskjed som andre dyr om at noe er galt.

11.Katter og hunder er erkefiender

Vi har jo alle sett bilder av hunder og katter som er bestevenner. Denne er bare feil. At de krangler kan selvsagt skje, men det skjer også innad med katt mot katt og hund mot hund. Oppfatningen av dem som erkefiender stammer trolig mye fra underholdningsbransjen, hvor det brukes som humor.

12.Svarte katter betyr ulykke

Er du typen som snur og går en omvei hvis en svart katt krysset gaten foran deg? Slapp av. Dette er bare gammel overtro som trolig stammer fra tiden hvor vi fryktet hekser. Ryktet sa at hekser kunne forvandle seg selv om til svarte katter. Logisk tankegang på den tiden var derfor at svarte katter var forhekset. Nå vet vi at hekser kan bli katter i akkurat den fargen de vil.

13.Å fjerne klør er harmløst

Dette er svært smertefullt og kan gjøre langvarig skade. Heldigvis er det nå ulovlig mange steder. Å fjerne klør var sett på som en effektiv måte å få slutt på kloring på møbler. Det løser du ved å legge til rette med klorestolper og leker som gir katten behandlingen den trenger for klørne sine.

14.Katter elsker melk

Sannheten er at nærmest alle katter er laktoseintolerante. De blir fysisk dårlig av melk, med oppkast og diaré. Det er et nesten litt romantisk bilde vi har i hodet – en katt og en søt skål med melk. Dessverre er det ikke bra for katten din. 

Les også: 43 ting katter kan og ikke kan spise.

Kattemyter som er riktige

Vi kommer egentlig bare på en.

At katter lander på føttene er så ofte riktig at vi må kalle den sann. Katter har en utrolig evne til å snu seg rundt i luften og lande på alle fire. Men – de skader seg ofte allikevel. Fall på 3-4 meter kan forårsake store skader, selv om føttene berører bakken først. Det høyeste fallet en katt har overlevd sies å være 18 etasjer.

Advertisement

KAMPANJE

DYREKASSEN