15 kattemyter som ikke stemmer

15 kattemyter som ikke stemmer

Stort sett alle kattemyter er basert på gammel overtro. Katter er jo litt mytiske dyr. Vi blir fremdeles forundret av dem, og er ikke alltid sikre på hva de egentlig vil eller føler. Her er 15 kattemyter vi har klart å grave fram. Og for å være helt klar – alle disse er oppspinn. Ingen er riktig. Bortsett fra den siste bonusmyten du finner helt nederst.

1.Hunnkatter bør føde en gang før de steriliseres

Sterilisering hjelper mot en rekke sykdommer, blant annet kreft. Derfor er dette en god idé uansett. For ikke å snakke om hvor mange kattunger som blir født hvert år som ingen mennesker ønsker å ta seg av…

Å føde er forbundet med stor risiko for moren. Det er ingen støtte for teorien om at de bør føde før sterilisering. Vi vil heller si at det bare øker risikoen for at noe galt skal skje med katten din. Å få kattunger virker kanskje søtt og noe alle vil oppleve, men vi vet jo alle at det er mer enn nok katter som trenger et hjem. Tenk godt over det før du prøver å få kattunger. Sterilisér katten din, og ikke ta denne myten alvorlig.

2.Katter kan ikke svette

Joda – katter svetter, men ikke på samme måte som oss mennesker! Katter svetter nemlig bare gjennom potene. Dette er nok bare én av mange kattemyter som har festet seg skikkelig hos oss mennesker.

3.Katter stjeler luft fra babyer

Det gjør den ikke. Enkelt og greit. Dette er trolig en gammel myte fra tider med mye overtro og mystiske hendelser som ikke kunne forklares. Katter liker å kose på varme steder. Derfor liker de å krype inntil barn som hviler. En katt kan blokkere luftveiene ved å ligge over et barn, så vær forsiktig med å plassere dem sammen i en liten seng.

4.Katter har ni liv

Dette er en kattemyte som veldig mange har hørt tidligere. Men de må nok klare seg med ett liv de også, og derfor skal du ta ekstra godt vare på katten din. Ta den til veterinær for jevnlige sjekker. Katter gir nemlig ikke beskjed når de har vondt.

5.Katter trenger ikke trim

Jo – de trenger trim av både hjerne og kropp. Hjernen kan trimmes med katteleker som engasjerer dem i timesvis. Bli gjerne med på leken du også. Da får katten mental og fysisk trim. Litt løping og rulling skader aldri, så vær aktiv med katten din.

6.Gravide kvinner kan ikke være nær katter

Toxoplasmose er problemet vi snakker om her. Gravide kan få infeksjon hvis de kommer i kontakt med avføring fra katter og kattesand med spor av det. Som gravid blir du altså ikke syk av å kose med katten din. Du skal derimot ikke renske ut kattedoen eller ha noe som helst med kattesanden å gjøre, så dette er en kattemyte som har grobunn i noe ekte.

7.Katter som spiser gress er syke

Det er ingen vitenskapelig bevist sammenheng her. Faktisk viser noe forskning at dyr enkelt og greit liker å spise litt gress. Det betyr ikke at katten er syk, men hvis den spiser mye gress og det skjer hver dag bør du få sjekket av veterinær.

8.Katter har det godt med vegansk diett

Veldig, veldig feil. Katter er kjøttetere, og et vegansk eller vegetariansk kosthold har potensiale til å være virkelig skadelig for den. Fakta er at det er umulig for katten å få i seg all næring, vitaminer og mineraler den trenger gjennom mat uten kjøtt. Du kan selv være lykkelig som veganer, men ikke prøv å tvinge katten over på samme kosthold.

9.Katter er ulykkelig innendørs

Katter er individuelle dyr, og noen elsker å være ute! Dette er helt greit. Noen katter er ikke så glad i å være utendørs og foretrekker sofakroken. Detter er selvsagt også helt greit. Vi tenker at katten skal få velge selv om den vil være utendørs eller innendørs. Skaff gjerne en aktivitetsleke, eller et klorestativ for pus som den kan ha inne på kalde regnværsdager.

10.Katter trenger ikke å gå til veterinær

Du må ta katten med til veterinær. Flere ganger i året faktisk. Og du må ikke vente til det er noe helt åpenbart som er feil. Katter gir nemlig ikke like klar beskjed som andre dyr om at noe er galt.

11.Katter og hunder er erkefiender

Vi har jo alle sett bilder av hunder og katter som er bestevenner. Denne er bare feil. At de krangler kan selvsagt skje, men det skjer også innad med katt mot katt og hund mot hund. Oppfatningen av dem som erkefiender stammer trolig mye fra underholdningsbransjen, hvor det brukes som humor.

12.Svarte katter betyr ulykke

Er du typen som snur og går en omvei hvis en svart katt krysset gaten foran deg? Slapp av. Dette er bare gammel overtro som trolig stammer fra tiden hvor vi fryktet hekser. Ryktet sa at hekser kunne forvandle seg selv om til svarte katter. Logisk tankegang på den tiden var derfor at svarte katter var forhekset. Nå vet vi at hekser kan bli katter i akkurat den fargen de vil.

13.Å fjerne klør er harmløst

Dette er svært smertefullt og kan gjøre langvarig skade. I tillegg bruker katten klørne sine til å holde balansen og klatre. Heldigvis er det nå ulovlig mange steder. Å fjerne klør var sett på som en effektiv måte å få slutt på kloring på møbler. Det løser du ved å legge til rette med klorestolper og leker som gir katten behandlingen den trenger for klørne sine.

14.Katter elsker melk

Sannheten er at nærmest alle katter er laktoseintolerante. De blir fysisk dårlig av melk, med oppkast og diaré. Det er et nesten litt romantisk bilde vi har i hodet – en katt og en søt skål med melk. Dessverre er det ikke bra for katten din. 

Les også: 43 ting katter kan og ikke kan spise.

15.Katter kan ikke trenes

Det er faktisk helt feil! Joda – katter kan ikke trenes på samme måte som hunder, men de kan absoutt trenes opp til å gjøre mye rart. Dersom du vil trene opp katten din, er det viktig å være klar over at katter krever positiv forsterkning og mye belønning. En annen forutsetning er at pus faktisk har et ønske om å lære, om ikke blir det veldig vanskelig.

Kattemyter som er riktige

Vi kommer egentlig bare på én:
Katter lander alltid på beina.

Dette er faktisk helt sant! Katter har en innebygget refleks som gjør at de kan snu seg i luften og lande på beina. Imponerende, eller hva? Men – de kan skade seg likevel. Fall på 3-4 meter kan forårsake skader, selv om føttene berører bakken først. Det høyeste fallet en katt har overlevd sies å være 18 etasjer, men dette er et unikum.

Advertisement

FÅ DE BESTE TILBUDENE