Enkelte matvarer skal katter styre unna. Noe bør ikke spises, og noe må absolutt ikke spises. Men det meste er ganske harmløst, så lenge du holder deg til moderate eller små mengder. Et skikkelig kosthold for en katt skal baseres på tørrfôr med riktig innhold.

Husk at skinn, blader og steiner/kjerner kan være skadelig selv om frukten kan spises. Derfor skal du renske frukt og grønt skikkelig før det serveres.

1.Kan katter spise kylling? JA ✅

Kyllingkjøtt har lite fett. Det er rent og inneholder bare med næringsstoffer. I noen typer fôr er det en viktig del, men pass på hvis katten din er allergisk. Det kan forekomme. På Dyrekassen.no finner du et stort utvalg av tørrfôr med kylling til katt.

2.Kan katter spise fisk? JA ✅

Absolutt! Fisk har Omega-3. Det hjelper mot leddgikt, hjerteproblemer og nyresykdom. Vi har også mange typer tørrfôr med smak av fisk. Men, som du ser andre steder på listen, er produkter som fisk på boks og rå fisk generelt ikke bra for katten din.

3.Kan katter spise sushi? NEI ❌

Sushi kan være et potensielt problem, slik som med annen rå fisk. Det skal lite bakterier til før katten blir dårlig, og i rå fisk er dette alltid en fare. Katter får heller ikke i seg nok eller korrekt næring gjennom sushi.

4.Kan katter spise kokt egg? JA ✅

Så lenge de er kokt eller stekt er egg en flott kilde til proteiner. Bare ikke server katter rå egg.

5.Kan katter spise agurk? JA ✅

Frisk og god agurk er bra for katter. Den får i seg vitaminer på en sunn måte. Prøv å blande det sammen med noe hvis katten ikke spiser det alene.

6.Kan katter spise brokkoli? JA ✅

Brokkoli er bra for katten. Om den liker det er et annet spørsmål. Det er godt med vitaminer i det, men må kanskje mikses sammen med noe annet godt for å spises opp. Litt som småbarn altså.

7.Kan katter spise rå fisk? NEI ❌

Faren for å få i seg bakterier er veldig stor. Katten kan derfor få matforgiftning. Et kosthold basert på rå fisk inneholder ikke nok tiamin. Mangel på dette stoffet er alvorlig for katter, og kan føre til skjelvinger og koma. I vanlig kattefôr er det tilsatt tiamin for å gi katten rett dose.

8.Kan katter spise ost? NJA ⚠️

Siden stort sett alle katter er laktoseintolerant, må du være forsiktig. Små biter kan gå greit. Det er også ulik mengde laktose i forskjellige ostetyper, så ta gjerne en ekstra kikk på etiketten før du serverer den til katten. Vanlige guloster som Norvegia og Jarlsberg er naturlig fri for laktose. Vi gir ost et “nja” så lenge du behandler det som snacks, ikke kattemat.

9.Kan katter spise sjokolade? NEI ❌

Teobromin er syndebukken som gjør at sjokolade i verste fall kan være dødelig for katter. Symptomene på at katten har fått det i seg er økt hjerterytme, skjelving og anfall. Katter spiser ikke sjokolade på egenhånd, men kan få det i seg hvis noen gir det som en godbit. Du skal altså velge helt andre godbiter.

10.Kan katter spise druer og rosiner? NEI ❌

Katter kan få nyresvikt av druer og rosiner. De kaster opp og viser tegn på å være hyperaktive. Det finnes enkelte katter som ikke blir dårlig, men å styre unna druer og rosiner er en selvfølge for katteeiere.

11.Kan katter spise løk? NEI ❌

Dette er et veldig stort nei. Løk bryter ned kattens røde blodceller. Dette er alvor. Så alvorlig at selv løk i pulverform er farlig. Katten kan også få fordøyelsesproblemer av løk.

12.Kan katter spise hvitløk? NEI ❌

Det samme som vanlig løk gjelder for hvitløk – et absolutt nei. Det går fint hvis man får i seg en bitteliten dose, for eksempel gjennom smakstilsetninger i annen mat. Men hvitløk alene er svært skadelig for katter.

13.Kan katter spise nøtter? NEI ❌

Macadamianøtter er giftig for katter. Valnøtter og andre nøtter er ikke like farlige, men innebærer andre risikoer. Det er mye fett i nøtter, som kan gi diaré og oppkast. Vi velger å gi det et nei, da risikoen er altfor stor.

14.Tåler katter xylitol? NEI ❌

Det er ikke bevist at katter blir syk av søtningsstoffet xylitol, men hunder kan bli alvorlig dårlig av det. Derfor er det ikke verd å ta sjansen. Styr unna.

15.Kan katter spise tunfisk? NJA ⚠️

Tunfisk er et noe overraskende “nja”. Det sier vi fordi alle tenker katter+tunfisk=snadder. Sannheten er at mye tunfisk er usunt for katten. På boks, og da spesielt menneskeversjonen, inneholder tunfisk veldig mye salt. Katten vil heller ikke få i seg nok viktige næringsstoffer med et kosthold der det spises mye tunfisk. Men vi har tørrfôr til katt med tunfisk som er helt trygt for katten din å spise!

16.Kan katter spise gressløk? NEI ❌

Gressløk er i samme familie som løk og hvitløk. Det er farlig for katter, selv i små doser.

17.Kan katter drikke melk? NEI ❌

Overrasket? Det blir de fleste. Problemet med melk er noe så enkelt som at de aller fleste katter er laktoseintolerant. De får diaré og blir veldig dårlig. Fordøyelsessystemet klarer ikke å behandle melken. Noen katter kan klare å drikke melk, men siden problemet gjelder nesten alle, er det gjerne ikke verdt å ta sjansen.

 

Katter kan ikke drikke melk

 

18.Tåler katter alkohol? NEI ❌

Alkohol har samme skadelige effekt på katter som på mennesker. Det går ut over lever og hjerne, men i katter kreves det bare en veldig liten dose for å være alvorlig. 2-3 teskjeer er nok til å gjøre alvorlig skade, og til og med forårsake død. Pass på at det ikke skjer uhell.

19.Tåler katter koffein? NEI ❌

Rask pust. Økt hjerterytme. Muskelskjelvinger. Rastløshet. Dette er symptomer på at katten har fått i seg koffein. I store doser kan det være dødelig. Du finner koffein andre steder enn i kaffe, for eksempel i kakao, cola, te, sjokolade og energidrikker. Koffein er altså lett tilgjengelig i hverdagen. Pass på at katten ikke får tak i det.

20.Kan katter spise fett fra kjøttbein? NEI ❌

Du tenker kanskje at dette er snadder for en katt, men sannheten er at det er dårlig mage som venter. Oppkast og diaré er neste stopp for katten din. Det gjelder både kokt og ukokt fett.

21.Kan katter spise bein? NEI ❌

Bein kan kvele katten. Det kan sette seg fest, eller gå opp i flere biter som forårsaker stor skade. Å tygge på bein er noe katten din ikke bør gjøre.

22.Kan katter spise hundemat? NEI ❌

Katter skal ha mer proteiner og en annen sammensetning av vitaminer og fett. En katt som spiser mye hundemat vil bli alvorlig feilernært. En liten bit av og til er likevel ikke skadelig.

23.Kan katter spise rå egg? NJA ⚠️

I Norge kan man trygt spise eller drikke rå egg, gitt at det er norske egg pakket i kartong og solgt i butikk. Dette gjelder både for mennesker og for katter. Men katter kan få hudproblemer på grunn av et protein som heter Avidin. Dette forstyrrer evnen til å ta opp b-vitaminer, og kan føre til hud- og pelsproblemer.

24.Kan katter spise lever? NJA ⚠️

Mye lever kan gi a-vitamin forgiftning. Dette påvirker kattens skjelett, og i alvorlige tilfeller kan det være dødelig. Litt lever av og til går helt fint, men det skal altså ikke være en viktig del av kostholdet.

25.Tåler katter rå gjærdeig? NEI ❌

Deigen vil fortsette å heve i kattens mage. Katter har ikke så veldig god plass, og magesekken vil derfor strekkes og gi store smerter. Gjæringsprosessen fører også til at det produseres litt alkohol. Siden katter ikke tåler dette, kan den bli alkoholforgiftet. Katter skal altså ikke være med på baking med familien.

26.Kan katter spise epler? NJA ⚠️

Epler er en fin kilde til antioksidanter og fiber, så lenge du gir det i små doser. Du må også skrelle dem og fjerne frø og kjerner.

27.Kan katter spise banan? JA ✅

Dette er en kjempefin godbit. Banan er full av spesielt kalsium, men også andre næringsstoffer. Bare ikke overdriv. Det er en godbit, ikke kattemat.

28.Kan katter spise bær? JA ✅

Bringebær. Jordbær. Blåbær. Bær er kjempebra for katten din. Spesielt blåbær er supermat med masse antioksidanter. I varmen kan du prøve frosne bær som en nedkjølende, sunn godbit.

29.Kan katter spise melon? JA ✅

Melon inneholder mye sukker. Derfor skal du ikke gi veldig mye, men litt er kjempebra. Honning- og vannmelon har mye gode stoffer i seg for katten.

30.Kan katter spise gulrøtter? JA ✅

Kokte gulrøtter er veldig bra. Ikke server dem rå. Gulrøtter har C vitamin, K vitamin, kalsium og fiber.

31.Kan katter spise avokado? NJA ⚠️

På grunn av veldig høyt fettinnhold er ikke avokado bra i store mengder. Det er ellers kjempesunt og anbefalt å gi som godbit eller i tillegg til vanlig fôr. Skinn og stein må du ikke gi katten, da disse inneholder persin. Stoffet kan gjøre katter – og hunder – syke. Bladene på avokado inneholder også persin.

32.Kan katter spise fisk på boks? NEI ❌

Det er altfor mye salt, olje og fett i fisk på boks. Fisk i seg selv er ikke problemet, men alt innholdet som følger med. Gi enten kattemat som inneholder fisk, eller gi stekt og kokt fisk. Våtfôr til katt med smak av fisk er et bedre alternativ.

33.Kan katter spise potet? NJA ⚠️

Det er ikke så mye poeng i å servere katten poteter. Det inneholder lite næring eller stoffer den trenger, og skal derfor ikke være en viktig del av kostholdet.

34.Kan katter spise søtpotet? NJA ⚠️

Akkurat som med vanlig potet er søtpotet en matvare som du ikke trenger å gi katten din. Den er ikke skadelig, men gjør heller ikke noe godt. Det er tomme karbohydrater.

35.Kan katter spise erter? JA ✅

I erter finner du karbohydrater og fiber som er bra for katten din. De er også en kilde til planteproteiner. Erter er altså et veldig bra produkt for katter. Kok dem eller tilbered på annen måte får du gir det til katten, og ikke la det være den viktigste delen av kostholdet.

36.Kan katter spise ris? JA ✅

Så lenge katten klarer å fordøye korn går det fin. Brun ris er mer næringsrik enn hvit ris, men sistnevnte er lettere å fordøye. Ris er glutenfrie karbohydrater for katter.

37.Kan katter spise brød? JA ✅

Du leste sikkert at gjærdeig ikke er bra. Brød går fint, men ikke mye og ikke søtt brød uten næring.

38.Kan katter spise havre? JA ✅

Det inneholder mye proteiner, som er bra for katten. Pass på at det ikke er “rått”, men kokt eller behandlet. Katten kan slite med å fordøye det.

39.Kan katter spise gresskar og squash? JA ✅

Hvis katten din trenger litt ekstra fiber, kan du tilsette litt puré av gresskar eller squash i maten. Begge har lite kalorier, og består av næringsstoffer som er bra for katter.

40.Kan katter spise sopp? NEI ❌

Det finnes mye giftig sopp, og enkelte varianter kan ha minimal mengde giftstoffer som ikke skader mennesker, men er skadelig for katter. De er gjerne nysgjerrig på dem i naturen, men bør styre unna. Soppforgiftning kan føre til leversvikt og være dødelig. Symptomer er oppkast og diaré.

41.Tåler katter sukker og søtningsstoffer? NEI ❌

Sukker er bare usunt for katter. Det tilfører ingenting annet enn en fristelse. I sukker finner du ingen næringsstoffer katten din trenger. Søtningsstoffer er enda verre. De kan inneholde xylitol, og dette kan være farlig for katter. Les vårt bonusfakta helt nederst i saken for å få vite hvorfor tilføring av sukker ikke er noe poeng.

42.Kan katter spise spinat? JA ✅

Her får katten din fiber, mineraler og vitaminer. Spinat er supermat, også for katter. Som med det meste annet du gir katter, må du behandle spinat først. Damping eller lett koking for å få bort råheten og gjøre det lettere å fordøye. Hvis katten din sliter med for mye kalsium, skal du ikke gi mye spinat til den. Det inneholder nemlig mye kalsium.

43.Kan katter spise kalkun? JA ✅

Kalkun er en type kjøtt som passer fint for katter. Akkurat som kylling har det lite fett, og de liker smaken. Også her må du passe på allergier. Hvis det skulle dukke opp som et problem, kan du prøve litt annerledes kjøtt som and, kanin og villsvin.

Det trygge valget er alltid kattemat

Husk at det trygge valget for katten din, alltid er kattemat. En generell huskeregel er at det ofte er bedre å ikke gi noe uvanlig til katten i stedet for å sjanse på at det går bra. Ved å kjøpe kattemat, enten tørrfôr eller våtfôr, er du sikker på at alle ingrediensene er trygge for katten å spise.

Her finner du Dyrekassens store utvalg av kattemat.

 

Bonusfakta

Katter kan ikke smake søtt. De kjenner alle de andre smakene, men søtt fungerer ikke for dem. De vil med andre ord ikke bli superglad når du deler lørdagsgodtet ditt med dem. Katten ville nok blitt like fornøyd med en bananbit.

 

Hundefôr på nett
Hundefôr på nett
Hundefôr på nett