Hundeallergi finner du hos omtrent 15% av den voksne befolkningen. Noen hunderaser beskrives som allergivennlige. Enkelte vil til og med hevde at selv den heftigste allergiker vil klare seg fint sammen med visse hunder. Spørsmålet er om det faktisk finnes allergivennlige hunder.

Allergi og røyting

At pelsen faller av er ofte det vi forbinder med allergi. Derfor brukes blant annet portugisisk vannhund og kinesisk nakenhund som eksempler på allergivennlige firbente. Sannheten er at selve pelsen og eventuelle mengder du får i sofaen og på klærne, ikke har noen direkte sammenheng med allergivennligheten.

Allergivennlige hunder kalles også hypoallergeniske

Hvordan fungerer egentlig hundeallergi?

Allergener – stoffene du reagerer på – finnes i pels, spytt, urin, slik , hårrøtter og hudceller.

Det er altså ikke selve pelsen som er problemet, men at pelsen inneholder allergener. Forskere i USA har funnet ut at hunder som røyter lite, har kort eller ingen pels og sikler lite ikke automatisk er bedre for allergikere.

Det er nemlig fullt mulig å reagere på én hund og ikke på andre. Hvis vi hadde visst at man for eksempel reagerte kun på cocker spaniel hadde det vært enkelt. Eller at golden retriever var den eneste rasen du ikke reagerte på. Slikt kan vi ikke si noe om. Nivået av allergener fra hunderasen varierer, og hver enkelt persons immunsystem er forskjellig.

Omtrent 15% av voksne er allergisk mot dyr. Det kan være astma, eksem eller problemer med øyne og nese.

Symptomene på allergi opptrer som regel 5-30 minutter fram han har vært eksponert for allergenet.

Personer med oversensitivt immunsystem reagerer på proteiner i hund, hår, flass, spytt eller urin. Det er dette som er allergi.

Disse luftbårne partiklene kan forårsake tett nese, rennende nese, nysing, rennende øyne, kløende øyne, hoste, tung pust, hodepine, trøtthet eller astma anfall. Eksem og elveblest kan også forekomme.

Astma- og allergiforbundet

Eksponering i ung alder

Med eksponering i ung alder mener vi barna. Ikke hundene. Det finnes ikke vitenskapelig belegg for å gjøre det, men noen mener at barn bør eksponeres for hunder så tidlig som mulig for å unngå at det utvikles allergi.

Normal eksponering – det vil si treffe og være med hunder hvis det skulle bli aktuelt – er nok det beste. Å holde barn totalt borte fra hunder fordi man er redd for allergi, er ingen umiddelbart god ide. Hvis man gjør det, kan reaksjonen bli større enn hvis immunsystemet har til en viss grad vært gjennom en tilvenningsprosess med allergener fra hunder.

Sjekk utvalget vårt av produkter til hund – for deg som ikke er allergisk.

Hundeallergi i voksen alder

Å vokse opp uten allergi er ingen garanti for at du aldri får det. Utvikling i voksen alder er helt normalt, selv for personer som har hatt hund hele livet. På samme måte er det mulig at allergi forsvinner over tid.

Hvis du blir allergisk og velger å beholde kjæledyret, kan du minimere påvirkningen ved å begrense eksponeringen for allergener. For eksempel ingen hund på soverommet. Eller kjøkkenet. Ha fellesområder hvor den kan være, men avgrens det for din egen del. Mange opplever selvsagt også at man ikke er veldig allergisk, og at medisin hjelper veldig godt.

Finnes det allergitrygg hund?

Som du sikkert har forstått nå, er svaret nei. Alle hunder skiller ut allergener i varierende grad. Selv en nakenhund gjør det. Hvis noen prøver å selge deg en hundetype med argumentasjon om at den er fullstendig allergifri, vet du at det er feil.