Den 22. april hvert år markeres Earth Day over hele verden, og i den forbindelse ønsker vi i Dyrekassen å opplyse om enkle grep katte- og hundeeiere kan gjøre for å handle litt mer klimavennlig.

Vi er nok alle klar over at menneskers atferd ødelegger planeten vår i et rykende fort tempo, og ukritiske kjøpsvaner er en stor del av problemet. Vi har derfor satt sammen en sjekkliste med miljøvennlige vaner du enkelt kan implementere i en ellers hektisk hverdag! Ingen stress, mer grønt gress.

    1. Kjøp alltid store kvanta av produkter du vet du kommer til å bruke
    Et godt eksempel her er å kjøpe den største fôrsekken som finnes av hunden eller katten din sitt favorittfôr. På denne måten vil du ikke belaste jordkloden for unødvendig mye transport og det er i tillegg mye snillere for lommeboken! Er du en av de som engster seg for å måtte bære med hjem en tung fôrsekk på 12 kilo og derfor kjøper mindre men oftere? Frykt ikke – dersom du kjøper fôr hos Dyrekassen vil du alltid få sekken levert helt til døren.

    Dersom du vet at kjæledyret ditt også kommer til å spise godbiter eller behøver annet utstyr kan det være fornuftig å kjøpe dette samtidig som du kjøper forbruksvarer. Slik blir alt levert i én bil som er mer skånsomt for miljøet.

     2. Velg mer miljøvennlige alternativer
    Vi vet det kan være vanskelig å gi slipp på favorittproduktene sine, men vi må alle ofre litt for å bidra til og redde planeten vår. Hos Dyrekassen har vi flere gode og miljøvennlige produkter som kan erstatte produkter som skader miljøet. Et eksempel på et produkt som du kanskje ikke visste var klimafientlig, er tradisjonell kattesand. Her anbefaler vi å heller teste ut trepellets som du får hos oss.

    Vanlig kattesand kan inneholde silikonstøv som kan føre til luftveisproblemer både for dyr og mennesker. Bentonitt som ofte blir brukt i slik sand (det som gjør at sanden trekker til seg væske og klumper seg) utvinnes dessuten i åpne dagbrudd, noe som er klima- og miljøbelastende. Eco Trepellets fra PeeWee er derimot 100% resirkulerbare, og 100% biologisk nedbrytbare som gjør at du kan kaste det rett i kompostbingen etter bruk.

    Du finner PeeWee Eco trepellets her.

    Et annet lurt grep for miljøets skyld kan være å bytte ut vanlige bæsjeposer til hunden din med biologisk nedbrytbare poser fra Earth Rated. Disse er satt sammen av PBAT og grønnsaksstivelse og kan kastes rett i kompostbingen etter bruk!

    «Men hvorfor bare ikke la være og plukke opp bæsjen, er ikke det mer miljøvennlig?» – ikke nødvendigvis, faktisk! The Environmental Protection Agency (EPA) i USA klassifiserer faktisk hundebæsj som et forurensende stoff som påvirker miljøet negativt. Økosystemet vi har skapt i dag med byer og gater har ikke kapasitet til å håndtere hundebæsj. Når det er sagt: ferdes du i skog og mark langt vekke fra mennesker er det så klart best for miljøet å gjemme hundens avføring litt vekk fra stien.

    Du finner biologisk nedbrytbare bæsjeposer fra Earth Rated her! 

    3. Ha en kattedo tilgjengelig til pus
    Katters avføring kan inneholde farlige parasitter slik som Toxoplasma, ringorm, bendelorm og til og med salmonella. Ved at katten går på do ute vil du risikere å spre disse sykdommene til andre katter og dyr. Ved at selv utekatten har en skikkelig kattedo fylt med PeeWee Eco trepellets vil du gjøre naturen en tjeneste!

    4. Unngå at katten spiser fugler
    Katt er et svært populært kjæledyr som formerer seg raskt. Dette har ført til at katten er i et stort overtall i det biologiske mangfoldet, og pus er sulten på fugl! Fugler følger dessverre ikke den samme kurven som katten og holder seg på et balansert nivå i økosystemet. Huskatter i Norge tar livet av cirka 7 millioner fugler i året. En konsekvens av dette kan være at fuglene ikke klarer å spise nok insekter til at vi kan dyrke tilstrekkelig med spiselig mat.

    Vi vet at det ikke er så mange som ønsker å feste en bjelle i kattens halsbånd for å skremme vekk fuglene, så visste du at det faktisk holder å bruke et fargesprakende halsbånd? Kattens pels går ofte i ett med naturen og er vanskelig å få øye på. Heldigvis har fugler et utmerket syn som lett fanger opp lyse og sterke farger. Vi foreslår å gå til innkjøp av et fargesprakende halsbånd for å stoppe pus fra å få tak i byttet sitt.

    Trixie Halsbånd til katt m/bjelle og glitter

    Å sørge for at katten får kvalitetsfôr slik at den holder seg mett lengre er et enkelt grep vi som katteeiere kan ta for at fristelsen for å jakte blir litt mindre. Du finner heldigvis deilig kattemat på Dyrekassen.no

    Å jakte er et iboende instinkt hos katten. Ved å leke mye med pus (gjerne en lek som simulerer jakt) vil du kunne stimulere den nok til at den ikke kjenner behov for å gå ut og jakte.

    Canem katteteaser

    5. Gjenbruk og lag dine egne leker
    Som nevnt kjøper vi forbrukere alt for mye nytt enn hva planeten klarer å håndtere. Selv om vi dyreeiere synes den nye kosebamsen fra KONG er bedårende og en leke hunden bare MÅ ha, så gir faktisk ikke hunden katta i akkurat den detaljen. Både katter og hunder kan kose seg enormt med primitive leker som vi enkelt kan lage selv. Her er det bare å være kreativ.

    En enkel leke til katt kan jo for eksempel være en hyssing med en slitt sokk festet i bunnen. 

    6. Kjøp kvalitetsprodukter som varer lenge
    Når vi kjøper produkter til våre firbeinte venner, bør vi passe på at vi går til innkjøp av de varene som har høy kvalitet og kan brukes i mange år. Selv om disse produktene kanskje er hakket dyrere enn andre med lavere kvalitet kan det være greit å tenke på at dette vil være et engangsbeløp. Om du kjøper et billigere merke av lav kvalitet kan det hende at du må erstatte produktet etter kort tid, og da vil jo summen kanskje tredoble seg etterhvert.

    Ruffwear Front Range Harness Sele

    Utstyr slik som halsbånd, seler og kobbel er eksempler på produkter det kan være fornuftig å kjøpe av høy kvalitet. Da er de ofte mer robuste og varer mye lenger. Vi anbefaler merkene Ruffwear og Hurtta hos Dyrekassen dersom du er på utkikk etter kvalitetsprodukter som varer og varer.

    Du finner Ruffwear her.

    Du finner Hurtta her.

    Hurtta hundesele

    7. Sist men ikke minst: Dropp bilen og ta beina fatt!
    Du har en hund. Hunder elsker å gå. Hvorfor ikke gå med den? Det finnes også mye lurt utstyr du kan skaffe for å gjøre gåturen litt kjekkere. Hva med å for eksempel ta en mini-ferie i nærområdet? Dersom du går til innkjøp av en kløv til hunden din kan den også bidra med å bære nødvendig utstyr til en deilig helg ute i det fri. Slik trenger du ikke å kjøre helt til stien i frykt for å måtte bære tung bagasje lengre enn nødvendig.

    Du finner hundekløv her.

    Ruffwear hundekløv

    Dersom du har en syk eller gammel hund (eller en katt) som ikke klarer å gå like langt som deg, så finner du også hundevogn hos Dyrekassen. En buggy er en slags “barnevogn” for kjæledyr som gjør at dyret kan slappe av i vognen mens du går eller løper akkurat hvor du vil.

    Du finner din nye buggy her.  

    Vi håper disse tipsene faller i god jord hos dere og at dere tester ut noe av det! God Earth Day fra Dyrekassen 🌱