Når du skal velge kattebur er det et par ting du må tenke på. Vi gir deg også noen tips om hvordan du kan lære katten å like seg i bur.

Typer kattebur

Katter og bur er ganske enkelt. Utvalget er godt, men mye er likt og det er nesten umulig å gjøre noe helt galt. Vi bruker stort sett kun disse to typene.

Reiseveske og transportbag

Lette, stoffkledde vesker med håndtak. Disse er glimrende til bruk på buss, tog eller helt korte bilturer. Skal du til veterinæren med katten, vil en reiseveske være perfekt.

Vær klar over at slike vesker klassifiseres som bur, men på ingen måte gir beskyttelsen du får med et skikkelig transportbur. Du kan lese mer om kattebur til fly og bil lenger nede i artikkelen.

Transportbur

Laget i hardplast. Åpning i enden er vanlig, men det finnes også noen med åpning på toppen. Disse burene er solide og tåler ganske mye. For transport av katt i bil eller på fly bør du går for denne typen. Katter kan bruke samme bur som små hunder.

Kattebur på fly

Bur som kan brukes på fly har IATA godkjenning. Det er imidlertid ikke en total godkjenning som gir deg frikort til å ta det med på alle fly. Vi oppfordrer deg til å kontakte det aktuelle selskapet du flyr med for å sjekke reglene deres. De kan ha en litt annerledes liste over godkjente transportbur, basert på sine egne regler for hva de tillater passasjerer å ta med.

Et eksempel på et robust og solid transportbur er dette IATA-godkjente buret fra Gulliver.

Kattebur i bil

Som med hunder gjelder veitrafikkloven ved transport av katter i bil. Den regnes som en løs gjenstand, og kan forårsake stor skade i et sammenstøt. Katten selv vil selvsagt også bli skadet. For å sikre både katt, passasjerer og fører på bilturer av litt lengde, må du minst ha et skikkelig transportbur i solid plast. Disse er ikke kollisjonstestet på samme måte som store aluminiumsbur, men gir god beskyttelse når det er plassert korrekt. Sett buret i bagasjerommet, inntil seteryggen på baksetet. Du sikrer det med stropper som festes til gode punkter i bilen.

For å vite hvordan du fester katteburet ditt i bilen, må du sjekke produsentens instruksjoner.

Å ha en katt vandrende rundt i bilen mens man kjører er heller ikke en god ide. Det kan oppstå farlige situasjoner. Katten kan bli skremt av noe, og ende opp med å forstyrre føreren av bilen.

Bli vant til buret

La buret stå på gulvet i huset ditt med åpen dør. Ja – vi mener åpen dør på buret, ikke huset. Da vil katten selv oppsøke det og ta buret i bruk. På den måten blir alt rundt bur ufarliggjort, og katten oppfatter det som et trygt sted å være.

Hvis du skal bruke det på reise – både korte og lange – er det fordel å begynne med en veldig kort tur. Lang biltur i sommerferien er kanskje ikke den beste starten for en katt som aldri har opplevd innsiden av hverken reiseveske eller transportbur.

Du kan gjøre det litt mer komfortabelt og koselig med for eksempel en madrass på gulvet. Om det er nødvendig med leker eller godbiter vet du selv bedre enn andre. Det er du som kjenner din katt best, om den ville reagert positivt på dette.

Uansett hvilket bur du kjøper og hvordan du bruker det, skal du ikke ta det som en selvfølge at det fungerer perfekt for akkurat din katt. Med riktig trening og god vurdering av behovene dine, gjør du sjansen for å lykkes større.