Med katteleker aktiviseres katten alene eller sammen med noen. Smarte leker. Koselige leker. Eller rett og slett bare morsomme både for eier og kjæledyr. Her er våre tanker om katteleker.

Hvilke typer katteleker finnes?

Vi kan grovt dele inn i fem typer;

Alle har sine fordeler og nytteverdi. Prøv å mikse dem litt. Ikke bruk bare 1-2 typer, men ha gjerne flere på en form for rotasjon. Ved å bytte ut og re-introdusere lekene, blir de som nye for katten. Du trenger ikke å kjøpe nye leker så ofte hvis du gjør dette. De varer også lengre fordi slitasjen blir litt lavere.

Aktivitetsleker

Navnet er ganske selvforklarende. Disse kattelekene oppfordrer til aktivitet. Katten må bevege seg og gjøre en innsats for å klare oppgavene. Med noen av dem lokkes det med en liten belønning, mens andre enkelt og greit er morsomme å drive på med. Hvis du liker at katten aktiviserer seg selv, vil du like mange av disse. For deg som vil knytte bånd med katten din, finnes det også leker som passer fint.

Noe så enkelt som en laserpenn fungerer veldig fint. Katten forstår ikke at det er du som beveger lyset. Den har det gøy og leker i samme rom som deg. Etter hvert forbinder den leking og gøy med å være med deg. Her knytter du altså litt bånd, og har en form for læring uten at katten merker det.

Tunneler

Disse burde være veldig populære her i Norge. Alle ekte vestlandskatter skal ha en kattetunnel. Her får den sitt eget trygge tilholdssted. Et gjemmested som appellerer til kattens naturlige instinkter. Med sitt smarte design med leker, flere åpninger og aktiviserende detaljer blir en tunel fort en favorittleke.

Kosedyr og bamser til katt

Er det mulig å ha for mange av disse? Vi har ikke lyst til å si ja til det, men må innrømme at du kanskje skal begrense deg litt. Som tidligere nevnt kan rotasjon på lekene være smart. Det gjelder spesielt på kosedyr og bamser. De kan slites ut veldig fort. Hvis katten din har et veldig personlig og nært forhold til en av bamsene, er det kanskje litt dårlig gjort å fjerne denne.

Baller

Hvem liker vel ikke baller? Ingen, er svaret. Kanskje verdens enkleste og mest aktiviserende leke. En rund dings er jo alt det i utgangspunktet er, og den skaper så enormt mye glede. Vi har en mengde forskjellige typer til katter. Alt fra helt enkle til noen med hale. Eller en du kan gjemme godbiter i som faller ut og gir katten belønning når den ruller ballen rundt på gulvet.

Lekestang

Klassikeren blant katteleker. En leke alene er kanskje uinteressant. Alt du får er et arrogant blikk som sier “hvorfor gidder du?”. Fest den samme leken i en stang og du har drømmeleken for mange katter. Hvorfor det fungerer så bra? Det aner vi ikke. Kanskje katten tror det skjer noe magisk? Den skjønner muligens ikke at det faktisk er du som beveger leke. Unger elsker å leke med katter med den, en ren bonus som gjør at begge aktiviseres.

Hvorfor skal du leke med katten din?

Katter kan kjede seg, men det er ikke et voldsomt stort problem. De finner på noe hvis de føler for det. Lek handler om fysisk og mental trening.

Hodet trenger litt trim for å utvikle seg. Selv enkle leker gir hjernetrim for en kattehjerne. Den lærer nye bevegelser. Finner ut hva forskjellige ting gjør, som at en ball ruller når du dytter den. Katten lærer om kroppen sin også. Hvordan den bruker den for å løse oppgaver.

Fysisk aktivitet for katter skal heller ikke undervurderes. De kan bli litt passive til tider, og trenger en dytt for å komme seg i gang. Alle kropper har godt av bevegelse, også små kattekropper. Vi mener ikke at du skal ta den med på sykkeltur eller sette katten på en tredemølle. Enkel aktivitet inne gjør stor forskjell på kroppen med en gang, og ikke minst når katten blir eldre. En bonus for deg er at aktivitet sammen gjør at du knytter sterkere bånd til kjæledyret ditt.