En våt ettermiddag snudde livene våre litt på hodet i et par dager. Og ikke minst – det snudde livet til to pinnsvin på hodet.

En typisk septemberdag i Bergen er 9-10 grader og regn. En god del regn. Å finne to pinnsvinunger forlatt utenfor kontoret vårt på en slik dag var med en gang trist, men vi så at de var i live og bestemte oss for å hjelpe.

En rask sjekk førte ikke til funn av hverken mor eller søsken. To biter papp ble verktøy for å løfte opp de bittesmå ungene. Begge pustet rolig, men hadde ingen krefter. Ingen bevegelse. En snegle nærmet seg sakte men sikkert den ene, og når en snegle slår deg på fart er du ikke i god form.

Begge ble plassert i en litt stor kartong. Du skal dekke litt til dem. De skal ha mulighet til å gjemme seg. Det lærte vi gjennom et søk på Google. Vi lærte også at de spiser samme fôr som kattunger, men vi visste ikke at du skal vente med å gi dem mat til de har fått opp kroppsvarmen. Som sagt – vi gjør ikke dette ofte, så det ble læring mens vi gjorde. Med ofte mener vi aldri.

En flaske med varmt vann og et håndkle rundt denne er perfekt for oppvarming. Da kryper de tett inntil og koser seg.

Med hjelp fra Piggsvinets venner Bergen kom de gjennom den første natten. Hjelperne hadde dessverre ingen muligheter til å ha dem hjemme, så alle løsninger måtte prøves. Pinnsvinhjelpen endte opp som reddende engel. Der har de fått et fantastisk godt hjem. Vi er utrolig takknemlig for innsatsen de gjør. Nå krysser vi fingrene for at de legger på seg – de veide bare litt over 100 gram hver – og kan bli satt ut i naturen igjen. Slik den nye “moren” har gjort med mange andre pinnsvin før.

Hvis du kommer over et pinnsvin i en av disse situasjonene, håper vi at du hjelper. Det kan virke lett å bare gå videre og tenke at naturen går sin gang, men det riktige er å hjelpe.

Dyr som bare ligger stille ute i åpent terreng.

Påkjørsel.

Pinnsvin som er ute om dagen.

Pinnsvin som går ustøtt og/eller sjangler.

Små pinnsvinunger kommer om sommeren.

Pinnsvin om høsten.

Pinnsvin med flueegg/larver.

Pinnsvin fanget i bær-, fotballnett etc.

Pinnsvin som mangler pigger.

Mishandlet pinnsvin.

Skadet av gresstrimmer og hageredskaper.

Pinnsvin med brannskader.

Framgangsmåte for alle disse tilfellene, finner du hos Pinnsvinhjelpen.

Hvis du har tid kan det være givende og spennende å hjelpe pinnsvin over lang tid. Se dem vokse opp. De er overraskende sosiale og reagerer på helt andre måter enn man forventer. Har du barn er det en flott måte å lære dem om dyrevelferd, samtidig som de får et meningsfylt prosjekt.

Pinnsvin i nytt lunt hjem
Pinnsvin - eller piggsvin