Valpefôr

De første 1-2 årene har hunden din et annet næringsbehov enn som voksen. En valp trenger korrekt kosthold med vitaminer og mineraler for å utvikle seg korrekt. Derfor kan du ikke bruke hvilket som helst fôr, men skal bruke spesielt utviklet valpefôr.

Morsmelk og valper

Den første tiden er selvsagt morsmelk valpens kilde til næring. Etter noen uker vil oppdretter starte tilvenning og overgang til et utvalgt fôr. Dette fôret er laget for å speile innholdet i morsmelken.

Hvor mye spiser en valp?

Her må du stole på produsenten, som har full kontroll på dette. På fôrsekken vil du finne nøyaktige mål. Hold deg til disse, ikke gi for mye fôr.

Vi har også laget en grov oversikt over mengde fôr man kan forvente at voksne hunder spiser.

Valpefôr til forskjellige raser

Ulikt energibehov og ulik størrelse som voksen avgjør sammensetningen av fôret. Dette løser fôrprodusentene enkelt for deg. De lager enten til spesifikke raser, eller for generelle størrelser. Begge deler fungerer utmerket. Liten, medium, stor og svært stor størrelse som voksen er nok informasjon til at du kan finne det korrekte fôret til din valp. Du er altså ikke nødt til å finne Cocker Spaniel fôr til en Cocker Spaniel.

Tørrfôr eller våtfôr til valper?

Våtfôr inneholder mye væske. Det er rett og slett for mye vann i det til at det skal gi et balansert og korrekt kosthold alene. Tørrfôr skal være det viktigste i kostholdet, men du kan mikse inn litt våtfôr av og til.

Du finner gode våtfôr også, men bruk at altså på korrekt måte. Noen vil kanskje oppleve at hunden spiser litt lite når det kun er tørrfôr i skålen. Da er det greit å legge til noe smakfullt for å få opp appetitten.

Hvor lenge skal hunden ha valpefôr?

Her går vi etter tidspunktet hunden din slutter å vokse i høyden. Små raser når dette punktet raskere. Det vil være når de er omtrent ett år gammel.

Større hunder vil være utvokst i høyden når de er halvannet til to år gamle. Her er noen regler du kan følge.

  • Små hunder (opp til 10 kg voksenstørrelse) skal ha valpefôr fram til ca 10 måneders stadiet
  • Mellomstore hunder (fra 11 til ca 25 kg voksenstørrelse) skal ha valpefôr fram til 12 mnd stadiet
  • Store hunder (26 til 45 kg) skal som regel ha valpefôr fram til ca 15-18 mnd stadiet
  • Meget store hunder (45 kg+) skal som regel ha valpefôr fra 18 til 24 mnd stadiet

Hvordan skifter du fôr?

Du er ikke nødt til å holde deg til fôret oppdretteren har brukt. Tidligere har vi sagt at det er greit i startfasen når du får valpen med hjem, men når du etter noen uker vil gå over til et annet er det ikke vanskelig i det hele tatt.

Vi har beskrevet prosessen med bytting av fôr i denne bloggposten. Vær tålmodig og følg disse stegene, så går det helt fint. Du er altså på ingen måte bundet til oppdretters valg, og det finnes mange supre fôr der ute med fantastisk innhold til god pris.

Her finner du alt du trenger til en valp

Oppdrettere har ofte avtaler med merker eller butikker på fôr. Et eksempel på dette er Eukanuba valpefôr, som er veldig utbredt. Derfor vil de holde seg til et spesielt merke og anbefale dette. Det har vi full forståelse for, men det er altså enkelt å skifte senere hvis du vil.

Beste valpefôr

Det er ikke opp til oss å bestemme, men vi har klare anbefalinger som du kan få hvis du trenger hjelp. For oss er det viktig å understreke at du skal ha fullt fokus på skikkelig innhold. Protein skal være den viktigste delen av fôret.

Les mer om innhold i fôr

I dagligvarebutikker finner du ofte fôr som har lavere kvalitet. Det står en type grønnsak eller kanskje ris først, men som du vet skal kjøtt eller fisk stå først. På innholdslisten er det som står først den ingrediensen det er mest av. Vi anbefaler helt klart å ikke gå for slikt fôr. Spør heller oss om hjelp ved å kontakte kundeservice, så finner vi noe som passer for ditt firbente familiemedlem.

Hundefôr på nett
Hundefôr på nett
Hundefôr på nett