Slik fjerner du flått på hund og katt

Slik fjerner du flått på hund og katt

Hund og katt blir ofte bitt av flått. Den liker best dyr som hjort og elg, men et forbipasserende kjæledyr kan også bli offer for den blodsugende midden. Flått er et ganske stort problem for mange katte- og hundeeiere på sommerhalvåret, men det finnes heldigvis tiltak som kan iverksettes.

Flått-fakta

I Norge har vi de siste årene opplevd økning i antall flått og tilfeller hvor dyr eller mennesker blir syke. Årsaken til at det er mer flått er vi ikke sikre på, men det kan ha sammenheng med at antall hjort, rådyr og elg har vært økende. Disse er favorittvennene til flåtten.

Flått går fra egg til voksen i løpet av tre år. Den tåler kulde ganske godt, og elsker litt fuktig miljø. Skog og mark i Norge er perfekt. Her kan du lese alt du trenger å vite om flått hos hund og katt.

Hvorfor hund og katt får flått

Det er ikke vanskeligere enn at de ferdes i flåttens miljø. Lavt nede blant gress og busker, hvor kjæledyrene våre lukter seg fram på nye eventyr mens flåtten venter rett rundt hjørnet.

Forebygging mot flått

Det finnes legemidler som fungerer bra mot flått. Dette kan du diskutere med veterinæren din. Sjekk også om det er andre nye metoder som har dukket opp, og bare er tilgjengelig gjennom veterinær eller apotek. 

Midler for hunder er giftige for katter. Få et middel som er tilpasset ditt kjæledyr.

Kokos sies å være et kjerringråd som kan fungere. Det kan være verd et forsøk siden det er både rimelig og ufarlig å prøve. Litt kokosolje på en sprayflaske og en lett dusj på hundens nakke og hals.

For deg som ikke vil bruke kjemikalier kan ultralyd være løsningen. Små brikker som festes i halsbåndet sender ut et ultralydsignal som forstyrrer parasitter som flått. Sjekk ut disse flåtthalsbåndene fra Beaphar.

Fjerning av flått

24 timer sies å være grensen for å fjerne flått. Etter dette er sjansen for å bli syk ekstremt mye større. Du skal altså sjekke hund og katt jevnlig, flere ganger for dagen. Når du vet at dere har vært i områder hvor flått liker seg, tar du sjekken umiddelbart etterpå.

Når flåtten først har fått grep med kjevene sine, må du fjerne den grundig. Da er det lettest å bruke en flåttfjerner.

 

Slik fjerner du flått på hund og katt:

  1. Ta tak så nær huden som mulig.
  2. Ikke bruk fingrene. Bruk en flåttfjerner.
  3. Dra flåtten rett ut og ikke vri den.
  4. Forsøk å få med hele flåtten.
  5. Hvis det sitter igjen småbiter av forben eller kjeve kan du prøve å få bort disse også, men det er ikke avgjørende. Dette dør og vil falle av.
  6. Desinfiser bittstedet så det ikke oppstår inflammasjon og kløe.
  7. Ikke smør inn flåtten med noe før den fjernes. Dette irriterer den bare og fører kanskje til høyere grad av forgiftning.

Er det noe mer du lurer på om flått på hund og katt? Sjekk ut dette blogginnlegget som svarer på alle dine spørsmål rundt flått. 

Symptomer på sykdom

Symptomene på sykdom etter flåttbitt kan være redusert allmenntilstand, tretthet og feber. Dette er veldig generelle symptomer. Derfor er det viktig at du tenker sammenheng mellom flått og at kjæledyret tydelig er redusert, selv om det har gått litt tid. Vi kan snakke uker eller måneder før dette skjer. Borreliose er en skummel sykdom. Ved smitte blir hunder og katter satt på antibiotikakur.

Ved mistanke om sykdom må du oppsøke veterinær.

Mange er nok redd for flått. Du har hørt historier om folk og dyr som blir syke. Men med oppmerksom pleie og omtanke for kjæledyret ditt, skal du ikke bekymre deg. Dere kan gå på tur som normalt. Prøv kjerringråd, sjekk legemidler med veterinæren og alltid ha produkter for korrekt fjerning av flått tilgjengelig.

Dyrekassens Flåttvettregler

R

Planlegg turen og fortell hunden hvor dere skal gå. Da blir den glad.

R

Ta hensyn til flåttvarsel.

R

Ta med nødvendig utstyr til fjerning av flått på deg selv og andre.

R

Ta trygge veivalg – unngå høyt gress og busker.

R

Sjekk pelsen ofte.

R

Fjern flåtten i tide – unngå borrelia.

R

Vær forberedt på flått – selv på korte turer.

R

Ikke spar på kreftene – gå på tur.

Hundefôr på nett
Hundefôr på nett
Hundefôr på nett
Advertisement

FÅ DE BESTE TILBUDENE