Hvilken hund passer for meg?

Et firbent familiemedlem er drømmen for mange. Her får du noen tips om hva du skal gjøre for å finne hunderasen som passer deg.

Skal du ha hund?

Å få et kjæledyr er en stor beslutning. Det vil påvirke nærmest alle deler av livet ditt. Derfor skal du gjøre grundige vurderinger om hvordan du og eventuelt familien din vil takle det.

Liker du å reise mye på ferie til utlandet? Da er kanskje hund et dårlig valg.

Tenker du over at det koster litt å ha en hund? Fôr. Veterinær. Utstyr.

Har du plass til hund hjemme? Noen hunder trenger lite plass – andre elsker å ta mye.

Hvis du er ærlig i prosessen er sjansen stor for at både eier og hund blir lykkelig. Godt forarbeid er begynnelsen på et godt hundeliv.

Velge hunderase

Ikke velg basert på en film. Eller et minne om en hund du har truffet en gang som var så snill. Det er mye å tenke på når du og eventuelt familien din skal finne riktig hund. Det blir et nytt familiemedlem. Et familiemedlem som er hos dere i mange år, hver eneste dag.

For at både eiere og hund skal være lykkelige må du gjøre grundig forarbeid. “Hvilken hund passer for meg” kan gjerne være utgangspunktet, men tenk også på hvordan en hund også påvirker alle andre i livet ditt.

Dette er kriteriene du skal se på;

N

AKTIVITETSNIVÅ

Lavt

Middels

Høyt

N

STØRRELSE

Liten

Middels

Stor

N

PELSPLEIE

Litt

Middels

Mye

N

SAMARBEID

Lav

Middels

Høy

Alle disse kriteriene er viktig, men noen er viktigere enn andre. Samarbeid er forresten hundens stahet og vilje til å samarbeide med deg som eier. Interaksjon. For en som liker å trene hunden er dette viktig. 

Om det er selskapshund eller brukshund spiller også inn. Har du barn, velger du selvsagt en rase som er grei med barn. Norsk Kennelklubbs rasevelger er et glimrende sted å finne raser som passer dine ønsker.

Her er noen tips innen tre vanlige grupper.

FAMILIEHUND

Golden Retriever

Labrador Retriever

Irsk Setter

Collie

Newfoundland

Beagle

Alaskan Malamute

s

VAKTHUND

Rottweiler

Tibetansk Mastiff

Doberman

Schæfer

Spansk Vannhund

LITEN LEILIGHET

Basset

Bichon Frise

Yorkshire Terrier

Shih Tzu

Greyhound

Cavalier King Charles Spaniel

Adoptere hund

Kanskje dette er det riktige valget? Mange hunder trenger et nytt hjem. Hos Foreningen for omplassering av dyr finner du alt du trenger å vite om adopsjon.

Ting å tenke på videre

Nå har du valgt en passende rase. Eller kanskje vært så snill og god at du har adoptert en hund. Uansett hvilket valg du tok – det er noen ting du må tenke på for at hundelivet skal fungere.

Hundefôr

Her er jo vi spesialister. Vi tilbyr en rekke merker med kvalitetsfôr for alle hunder. Hos oss finner du også råd om hvordan du velger riktig fôr, hva du gjør hvis hunden ikke spiser og alt annet som opptar en hundeeier.

Hundeseng

Hunden skal ha sin egen soveplass. Det gir den trygghet og ro. Les mer om alternativene og våre tips i denne artikkelen.

Hundebur

Da mener vi transportbur til bil. Det er påbudt å sikre hund i bil, og det gjør du best med skikkelige kvalitetsbur. Vi har samlet informasjon om temaet.

Halsbånd og seler

Når dere skal ut på tur må utstyret være i orden. Om du skal ha sele eller vanlig halsbånd avhenger av blant annet type hund og hvordan den oppfører seg i bånd.

Hundeleker

Hunder elsker leker! Velg noen smarte som gir hjernetrim. Da får du en hund som leker på egenhånd og utvikler seg – mens du tar en liten pause.

Forbudte hunderaser

Disse rasene er forbudt i Norge, både innførsel og avl.

  • Pitbullterrier
  • Amerikansk Staffordshire terrier
  • Fila Brasileiro
  • Toso Inu
  • Dogo Argentino
  • Tsjekkoslovakisk Ulvehund

Likeledes er det, uansett rase, forbudt å holde, avle eller innføre hunder som er gitt trening i å angripe eller forsvare seg eller hundeholderen mot mennesker og andre hunder, eller enkeltindivider som fremstår som spesielt aggressive, kampvillige eller med andre sterkt uønskede egenskaper eller fremtreden, slik at de kan være farlige for mennesker eller dyr.

Mattilsynet

Også blandinger med en eller flere av disse rasene er ulovlig.

Alle disse rasene er potensielt farlige og aggressive, både mot mennesker og andre dyr. Blanding av ulv og hund er også ulovlig. Derfor er Norge trolig det eneste landet i verden hvor Tsjekkoslovakisk Ulvehund ikke er tillatt.

Hundefôr på nett
Hundefôr på nett
Hundefôr på nett