Hva kan hunden min spise? Du er ikke den første som spør seg dette, og det er noen ting som bare passer for oss på to bein. Vi gir deg også noen tips om hva som er ekstra sunt for hunden din.

Hvis du leser dette fordi du tror hunden din allerede har blitt dårlig, må du kontakte veterinær.

Kan hunder spise eple? JA ✅

Mange hunder elsker epler! Epler inneholder blant annet kalium som er bra for hundens beinbygning og vitamin C som er godt for fordøyelsessystemet. Pass på at hunden ikke får i seg eplefrøene, da de inneholder cyanid. Man kan gjerne fjerne skallet slik at man er sikker på at hunden ikke setter det fast i halsen.

Sjekk ut dette smakfulle våtfôret med eple.

Kan hunder spise gulrot? JA ✅

Gulrøtter er et kjempesunt snacksalternativ til hunden din. Det kan være godt for valper som begynner å få tenner å knaske på denne sprøe grønnsaken! Og er generelt bra for tannhelsen til hunden din. De kan også fryses for å bli enda mer langvarig. Hunden kan spise gulerot både rått og kokt.

Kan hunder spise leverpostei? NJA ⚠️

Leverpostei er fetende og inneholder mange ulike råvarer. Det bør ikke gis til overvektige hunder, og hunder med fôrallergi kan lett reagere på det. I moderat mengde til hunder som tåler det er det helt greit!

Kan hunder spise reker? JA ✅

Reker inneholder lite fett, kalorier og karbohydrater og kan være en utmerket godbit for hunder som er på diett. Den har dog et høyt kolesterolinnhold, så det bør gis i moderate mengder. Kok og skrell reken før du gir den til hunden din. 

Kan hunder spise mais? NJA ⚠️

Mais er ikke giftig, og det går som regel greit å gi maiskorn i små mengder til hunden din. Mais er dessuten en velkjent ingrediens på flere hundefôr. Det betyr ikke at det nødvendigvis er en sunn ingrediens. Mange fôr inneholder mais fordi det er en billig råvare. Siden mais fordøyes dårlig av hunder bør det unngås. I store mengder kan mais gi hunden forstoppelse og mageknip. Maiskolber bør alltid unngås!

Kan hunder spise paprika? JA ✅

Hunder kan spise både rød, grønn og gul paprika. Paprika er proppfull av vitamin C (faktisk inneholder denne grønnsaken mer enn tre ganger så mye vitamin C som appelsin). Du kan gjerne gi paprika til hunden din som en godbit, eller blande det inn i maten. Paprika kan gis både rå og kokt. 

Kan hunder spise agurk? JA ✅

Det er helt trygt å gi agurk til huden din! Skjær agurken opp i biter som passer til størrelsen på hunden din slik at den ikke setter den i halsen. Du trenger ikke å skrelle den på forhånd. Agurk inneholder 96% vann, og er derfor perfekt snacks om sommeren for å forhindre at hunden din blir dehydrert. Den kan også skjæres i små biter og fryses, for at snacksen skal være litt mer langvarig.

Kan hunder spise makrell i tomat? NJA ⚠️

Makrell er sunt for hunder, og tomat går helt fint å spise dersom den er moden. En frisk og rask hund kan uten problemer spise makrell i tomat. På grunn av et høyt kaloriinnhold, bør du derimot være forsiktig med å gi makrell i tomat til overvektige hunder.

Sjekk ut dette fôret med makrell til hund.

Kan hunder spise druer? NEI ❌

Druer og rosiner er svært farlig og kan føre til nyresvikt hos hunden din. Typiske symptomer som kan oppstå hvis hunden din har fått i seg druer eller rosiner kan være oppkast, diaré, slapphet og nedsatt matlyst.

Kan hunder spise mandarin og klementin? NJA ⚠️

Mandarin og klementin har et høyt sukkerinnhold som magen til våre pelskledde venner ikke er så gode på å håndtere. Det kan gis i moderate mengder, uten skall og uten steiner. Gis det i store mengder kan det skape magetrøbbel.

Kan hunder spise brokkoli? JA ✅

Brokkoli er svært næringsrikt, og du kan med god samvittighet gi dette til hunden din. Bare pass på at den er kokt på forhånd! Hunder kan også spise blomkål. Bland litt av denne supermaten inn i hundens fôr, eller gi det som belønning.

Dette fôret inneholder faktisk brokkoli fra før. Sjekk det ut!

Kan hunder drikke melk? NJA ⚠️

Mange hunder er laktoseintolerante, som betyr at de sliter med å prosessere og bryte ned store deler av laktosen. Det vil si at at om hunden får i seg for store mengder melk og andre meieriprodukter som yoghurt, iskrem og ost kan det gi dem dårlig mage og diaré.

Kan hunder spise nøtter? NEI ❌

Mange typer nøtter har et høyt innhold av fett, noe som gjør det vanskelig for hunder å fordøye det. Hunder skal av denne grunn ikke spise pekannøtter, valnøtter, cashewnøtter, pistasjnøtter og mandler. Macademianøtter er giftig for hunder. Det er derimot enkelte nøttetyper som ikke er direkte giftig for hunder. Bla deg litt lenger ned for å lese mer.

Kan hunder spise tomat? JA ✅

Dersom den er helt moden. Stilken og bladene til tomatplanten inneholder solanine, som er farlig for hunder i store mengder. Du kan gi moderate mengder av modne tomater i oppskjærte biter

Les også: Hvordan velge riktig hundefôr

Kan hunder spise ost? JA ✅

Ost kan trygt brukes som belønning til din firbente venn, bare sørg for at den varianten du bruker er laktosefri. De aller fleste oster er naturlig laktosefri, med unntak av cottage cheese og kremost slik som Philadelphia og Snøfrisk. Siden ost inneholder mange kalorier, bør du begrense hundens inntak dersom den sliter med overvekt. 

Kan hunder spise peanøtter? NJA ⚠️

Det bør unngås. Hunder kan spise tørkede usaltede peanøtter, men det er ulemper ved det. Peanøtter har mye fett. Det er ikke bra for hunden, og den vil også slite med å fordøye fettet. Resultatet kan være dårlige mage. Derfor er det greit å styre unna peanøtter. Det viktige er at peanøtter ikke er giftige for hunder. Skulle den få i seg noen fra en skål, vil det nok gå helt fint.

Kan hunder spise peanøttsmør? NJA ⚠️

Peanøttsmør kan du gi til hunden din i moderasjon. Husk å sørge for at peanøttsmøret ikke inneholder ingrediensen xylitol, da denne er giftig for hunder. Xylitol er et kunstig søtningsmiddel som benyttes noen ganger i peanøttsmør. Peanøttsmør har et høyt fettnivå som kan være hardt for en hund sin mage. Derfor bør du være forsiktig med å gi for mye av det til din firbente venn.

Sjekk ut disse godbitene med peanøttsmør.

Kan hunder spise brød? JA ✅

Hunder kan fint spise brød i moderate mengder. Brød inneholder dog mye karbohydrater, så hunden din kan legge på seg om den får mye brød. Brød inneholder heller ikke næringsstoffene en hund trenger. Derfor er det viktig at den får et komplett hundefôr.

Kan hunder spise avokado? NEI ❌

Avokado inneholder toksinet persin som er svært giftig for hunder. I store mengder kan avokado føre til diaré, oppkast og herteinfarkt hos hunder. Hvor mye persin som er dødelig for hunder er uvisst. Vi anbefaler uansett å aldri gi hunden din avokado under noen omstendigheter.

Kan hunder spise potet? JA ✅

Potet kan du trygt gi hunden din. Potet er rike på vitaminer som C og B6 i tillegg til mineraler og næringsstoffer som jern og magnesium. Bland inn potet i hunden din sin middagsmat for et deilig næringstilskudd.

Sjekk ut dette deilige våtfôret med potet.

Kan hunder spise popcorn? JA ✅

Usaltet popcorn uten smør går fint. Men det er ikke uten forbehold. Korn som ikke er poppet kan være farlige. De kan sitte fast mellom tennene, ødelegge dem og gi dårlig mage. Og vi vet alle hvor irriterende de tørre bitene på popcorn er. De som sitter fast mellom tennene. Siden popcorn inneholder lite næring, bør du vurdere andre varianter for godbiter før du velger å belønne hunden din med dette. Dersom hunden din ELSKER popcorn, kan du likevel trygt gi den dette.

Kan hunder spise sjokolade? NEI ❌

Sjokolade inneholder teobromin og koffein, som stimulerer nervesystemet og øker hjerterytmen hos hunder. Kakaopulver og kokesjokolade har mest av dette, etterfulgt av mørk sjokolade og med melkesjokolade på bunn. Men alle sortene er altså potensielt giftige for hunder. Regelen for hvor mye som er farlig sier 30 gram per halve kilo. Sjokolade blir altså veldig farlig veldig fort. Finn ut hvor mye hunden har spist, hvilken type og oppsøk veterinær.

Kan hunder spise løk? NEI ❌

Løk inneholder et stoff som er ekstremt farlig for hunder. Det angriper de røde blodcellene og gir symptomer som slapphet, rød urin, dårlig matlyst og besvimelse. 100 gram løk per 20 kilo hund er nok til å forårsake stor skade. Det er ikke bare rå, gul løk vi snakker om. Gressløk, sjalottløk, hvitløk og vårløk er også farlig. Løk og hvitløkspulver er konsentrert og derfor enda verre hvis hunden får det i seg. Menneskemat inneholder ofte dette som smakstilsetning. Du må oppsøke veterinær for å få behandling.

Kan hunder spise kokte egg? JA ✅

Så lenge egget er gjennomkokt eller gjennomstekt går det helt fint. Egg er sikker mat for hunder, og inneholder proteiner som regulerer magen.

I utlandet har vi en tommelfingerregel om at rå eggehvite ikke er bra. Det er fordi eggehviten kan inneholde salmonella og bør varmebehandles. Dette gjelder heldigvis ikke norske egg, som ikke inneholder salmonella. Men i større mengder kan også rå eggehvite gi mangel på b-vitamin. Du kan likevel trygt gi hunden din 1-2 rå egg per dag.

Sjekk ut dette fôret til hund som inneholder egg.

Kan hunder spise kanel NJA ⚠️

Kanel er ikke giftig i seg selv, men kan forårsake stor irritasjon på innsiden av hundens munn. I små mengder blandet inn i annen mat, er ikke kanel farlig for hunden. I større mengder over tid, kan hunder i likhet med mennesker, få symptomer som oppkast, urytmisk hjertefrekvens og leverproblemer. Å puste inn gjennom nesen kan føre til store pusteproblemer og i verste fall kvelning. Derfor skal du styre unna alt med kanel til hunden din.

Kan hunder spise honning? JA ✅

Gjennom honning får de i seg blant annet antioksidanter og vitamin A, B, C, D, E og K! Det er nesten hele alfabetet det. Noen mener også at å mate hunden med små mengder honning kan hjelpe mot allergier. Vi kan ikke love at det ikke kommer honning i pelsen når du gjør dette.

Les også: Slik skifter du fôr

Kan hunder spise skinke? JA ✅

Her må du passe på mengden. Skinke er fullt av salt. Litt som en godbit går greit, men det må ikke bli en vane. Salt er kilden til en rekke plager den kan få med årene.

Kan hunder spise quinoa? JA ✅

Nå er vi inne på et moderne produkt som forbindes med god helse for mennesker. Det brukes stadig oftere i for eksempel brød og grøt, og det er derfor greit for deg å vite at quinoa går helt fint for hunden. Faktisk brukes det i flere typer tørrfôr, og er et fint alternativ til mais, hvete og soya.

Sjekk ut dette fôret med quinoa til hund.

Kan hunder spise laks? JA ✅  *

Så lenge den er gjennomkokt. Hunder får protein, sunt fett og aminosyrer fra laks. Immunsystemet blir bedre. Leddene blir sunnere. Men den kan altså ikke være rå, da hunden din trolig vil bli svært dårlig av bakteriene. Å spise rå laks kan være livsfarlig.

Gi hunden din disse deilige godbitene med laks.

Kan hunder spise tunfisk? JA ✅

Men helst ikke den på boks, da denne har mer salt og andre stoff som kan gjøre hunden dårlig i store mengder eller på lang sikt. Tunfisken må akkurat som laks være gjennomkokt. Når den er det får hunden en flott kilde til Omega 3.

Hva med å prøve dette smakfulle fôret til hund med tunfisk? 

* Det finnes parasitter i stort sett all rå fisk. Symptomene er lett matforgiftning. Mennesker med kvalme og diaré reagerer kanskje ikke så voldsomt, men for små dyr kan oppkast og diaré være farlig.

Ormen – altså parasitten – kan også borre seg gjennom tarmveggen. Dette kan føre til meget alvorlig sykdom som kan kreve operasjon.

Sushi-restauranter er pålagt å fryse fisken før servering. Når vi og andre nettsider for kjæledyr advarer mot sushi, er det fordi du da må stole på at noen andre har gjort en god nok jobb for å beskytte hunden din mot parasittene i rå fisk.

Det er ikke påvist parasitter i Salma. Vi vil allikevel gi dette generelle rådet om rå fisk, og si at selv slik laks gir du en omgang i fryseren, stekepannen eller damper før servering til hund. Sykdom og parasitter som bare er ubehagelig for oss, kan være svært farlig for hunder. Det er viktig å tenke på.