Hva kan hunden min spise? Du er ikke den første som spør seg dette, og det er noen ting som bare passer for oss på to bein. Vi gir deg også noen tips om hva som er ekstra sunt for hunden din.

Hvis du leser dette fordi du tror hunden din allerede har blitt dårlig, må du kontakte veterinær.

Kan hunder spise eple? JA ✅

Mange hunder elsker epler! Epler inneholder blant annet kalium som er bra for hundens beinbygning og vitamin C som er godt for fordøyelsessystemet. Pass på at hunden ikke får i seg eplefrøene, da de inneholder cyanid. Man kan gjerne fjerne skallet slik at man er sikker på at hunden ikke setter det fast i halsen.

Kan hunder spise gulrot? JA ✅

Gulrøtter er et kjempesunt snacksalternativ til hunden din. Det kan være godt for valper som begynner å få tenner å knaske på denne sprøe grønnsaken! Og er generelt bra for tannhelsen til hunden din. De kan også fryses for å bli enda mer langvarig. Hunden kan spise gulerot både rått og kokt.

Kan hunder spise leverpostei? NJA ⚠️

Leverpostei er fetende og inneholder mange ulike råvarer. Det bør ikke gis til overvektige hunder, og hunder med fôrallergi kan lett reagere på det. I moderat mengde til hunder som tåler det er det helt greit!

Kan hunder spise reker? JA ✅

Reker inneholder lite fett, kalorier og karbohydrater og kan være en utmerket godbit for hunder som er på diett. Den har dog et høyt kolesterolinnhold, så det bør gis i moderate mengder. Kok og skrell reken før du gir den til hunden din. Og for ordens skyld – vi anbefaler ikke reker med majones og loff til hunden din. Bare reker.

Kan hunder spise agurk? JA ✅

Det er helt trygt å gi agurk til huden din! Skjær agurken opp i biter som passer til størrelsen på hunden din slik at den ikke setter den i halsen. Du trenger ikke å skrelle den på forhånd. Agurk inneholder 96% vann, og er derfor perfekt snacks om sommeren for å forhindre at hunden din blir dehydrert. Den kan også skjæres i små biter og fryses, for at snacksen skal være litt mer langvarig.

Kan hunder spise druer? NEI ❌

Druer og rosiner er svært farlig og kan føre til nyresvikt hos hunden din. Typiske symptomer som kan oppstå hvis hunden din har fått i seg druer eller rosiner kan være oppkast, diaré, slapphet og nedsatt matlyst.

Kan hunder spise mandarin og klementin? NJA ⚠️

Mandarin og klementin har et høyt sukkerinnhold som magen til våre pelskledde venner ikke er så gode på å håndtere. Det kan gis i moderate mengder, uten skall og uten steiner. Gis det i store mengder kan det skape magetrøbbel.

Kan hunder drikke melk? NJA ⚠️

Mange hunder sliter med å prosessere og bryte ned store deler av laktosen, som gjør at mange hunder er laktoseintolerant.  Det vil si at at om hunden får i seg for store mengder melk og andre meieriprodukter som yoghurt, iskrem og ost kan det gi dem dårlig mage og diaré.

Kan hunder spise nøtter? NEI ❌

Mange typer nøtter har et høyt innhold av fett, noe som gjør det vanskelig for hunder å fordøye det. Hunder skal av denne grunn ikke spise pekannøtter, valnøtter, cashewnøtter, pistasjnøtter og mandler. Macademianøtter er giftig for hunder.

Kan hunder spise tomat? JA ✅

Dersom den er helt moden. Stilken og bladene til tomatplanten inneholder solanine, som er farlig for hunder i store mengder. Du kan gi moderate mengder av modne tomater i oppskjærte biter

Les også: Hvordan velge riktig hundefôr

Kan hunder spise ost? JA ✅

Men mange hunder sliter med å prosessere og bryte ned store deler av laktosen, som gjør at de er laktoseintolerant.  Det vil si at at om hunden får i seg for store mengder ost kan det gi dem dårlig mage og diaré. Så pass på i starten, og følg med om din hund reagerer på det.

Kan hunder spise peanøtter? NJA ⚠️

Det bør unngås. Hunder kan spise tørkede usaltede peanøtter, men det er ulemper ved det. Peanøtter har mye fett. Det er ikke bra for hunden, og den vil også slite med å fordøye fettet. Resultatet kan være dårlige mage. Derfor er det greit å styre unna peanøtter. Det viktige er at peanøtter ikke er giftige for hunder. Skulle den få i seg noen fra en skål, vil det nok gå helt fint.

Kan hunder spise brød? JA ✅

Hunder kan fint spise brød i moderate mengder. Brød inneholder dog mye karbohydrater, så hunden din kan legge på seg om den får mye brød. Brød inneholder heller ikke næringsstoffene en hund trenger. Derfor er det viktig at den får et komplett hundefôr.

Kan hunder spise popcorn? JA ✅

Usaltet popcorn uten smør går fint. Men det er ikke uten forbehold. Korn som ikke er poppet kan være farlige. De kan sitte fast mellom tennene, ødelegge dem og gi dårlig mage. Og vi vet alle hvor irriterende de tørre bitene på popcorn er. De som sitter fast mellom tennene. I tillegg til dette er det også viktig å tenke på alle kaloriene i popcorn. Det er usunn mat som ikke bidrar med noe positivt. Og når du uansett må kutte både salt, smør og annet krydder er det ingen smak igjen heller.

Kan hunder spise sjokolade? NEI ❌

Sjokolade inneholder teobromin og koffein, som stimulerer nervesystemet og øker hjerterytmen hos hunder. Kakaopulver og kokesjokolade har mest av dette, etterfulgt av mørk sjokolade og med melkesjokolade på bunn. Men alle sortene er altså potensielt giftige for hunder. Regelen for hvor mye som er farlig sier 30 gram per halve kilo. Sjokolade blir altså veldig farlig veldig fort. Finn ut hvor mye hunden har spist, hvilken type og oppsøk veterinær.

Kan hunder spise løk? NEI ❌

Løk inneholder et stoff som er ekstremt farlig for hunder. Det angriper de røde blodcellene og gir symptomer som slapphet, rød urin, dårlig matlyst og besvimelse. 100 gram løk per 20 kilo hund er nok til å forårsake stor skade. Det er ikke bare rå, gul løk vi snakker om. Gressløk, sjalottløk, hvitløk og vårløk er også farlig. Løk og hvitløkspulver er konsentrert og derfor enda verre hvis hunden får det i seg. Menneskemat inneholder ofte dette som smakstilsetning. Du må oppsøke veterinær for å få behandling.

Kan hunder spise kokte egg? JA ✅

Så lenge egget er gjennomkokt eller gjennomstekt går det helt fint. Egg er sikker mat for hunder, og inneholder proteiner som regulerer magen.

Rå eggehvite er ikke bra i større mengder. Eggehviten kan inneholde salmonella og bør varmebehandles. Dette gjelder ikke norske egg, som ikke inneholder salmonella. I nevnte større mengder kan også rå eggehvite gi mangel på b-vitamin. 1-2 rå egg per dag går fint. 

Kan hunder spise kanel? NEI ❌

Kanel er ikke giftig i seg selv, men kan forårsake stor irritasjon på innsiden av hundens munn. Dette kan igjen føre til typiske symptomer som oppkast og urytmisk hjertefrekvens. Å puste inn gjennom nesen kan føre til store pusteproblemer og i verste fall kvelning. Derfor skal du styre unna alt med kanel til hunden din.

Kan hunder spise honning? JA ✅

Gjennom honning får de i seg blant annet antioksidanter og vitamin A, B, C, D, E og K! Det er nesten hele alfabetet det. Noen mener også at å mate hunden med små mengder honning kan hjelpe mot allergier. Vi kan ikke love at det ikke kommer honning i pelsen når du gjør dette.

Les også: Slik skifter du fôr

Kan hunder spise skinke? JA ✅

Her må du passe på mengden. Skinke er fullt av salt og fett. Litt som en godbit går greit, men det må ikke bli en vane. Hunder legger raskt på seg, salt er kilden til en rekke plager den kan få med årene.

Kan hunder spise quinoa? JA ✅

Nå er vi inne på et moderne produkt som forbindes med god helse for mennesker. Det brukes stadig oftere i for eksempel brød og grøt, og det er derfor greit for deg å vite at quinoa går helt fint for hunden. Faktisk brukes det i flere typer tørrfôr, og er et fint alternativ til mais, hvete og soya.

Kan hunder spise laks? JA ✅  *

Så lenge den er gjennomkokt. Hunder får protein, sunt fett og aminosyrer fra laks. Immunsystemet blir bedre. Leddene blir sunnere. Men den kan altså ikke være rå, da hunden din trolig vil bli svært dårlig av bakteriene. Å spise rå laks kan være livsfarlig.

Kan hunder spise tunfisk? JA ✅

Men helst ikke den på boks, da denne har mer salt og andre stoff som kan gjøre hunden dårlig i store mengder eller på lang sikt. Tunfisken må akkurat som laks være gjennomkokt. Når den er det får hunden en flott kilde til Omega 3.

* Det finnes parasitter i stort sett all rå fisk. Symptomene er lett matforgiftning. Mennesker med kvalme og diaré reagerer kanskje ikke så voldsomt, men for små dyr kan oppkast og diaré være farlig.

Ormen – altså parasitten – kan også borre seg gjennom tarmveggen. Dette kan føre til meget alvorlig sykdom som kan kreve operasjon.

Sushi-restauranter er pålagt å fryse fisken før servering. Når vi og andre nettsider for kjæledyr advarer mot sushi, er det fordi du da må stole på at noen andre har gjort en god nok jobb for å beskytte hunden din mot parasittene i rå fisk.

Det er ikke påvist parasitter i Salma. Vi vil allikevel gi dette generelle rådet om rå fisk, og si at selv slik laks gir du en omgang i fryseren, stekepannen eller damper før servering til hund. Sykdom og parasitter som bare er ubehagelig for oss, kan være svært farlig for hunder. Det er viktig å tenke på.