Å lære hund å gå i bånd er en utfordring alle hundeeiere har. Du tenke på at hundens instinkt i utgangspunktet gjør dette litt vanskelig. Den lengter ikke etter å rusle rolig rundt sammen med eieren sin. Den vil løpe. Utforske. Lukte på, bite i og kanskje tisse på noe. Siden forventningene våre til turen er så forskjellige, er det viktig å starte tidlig med opplæring i god oppførsel med bånd.

Bli vant til halsbånd

Tilvenning er en nøkkel til suksess. Halsbånd er ikke naturlig for hunder å gå med, derfor skal du begynne veldig forsiktig. La hunden lukte på det. Gni gjerne dine fingre på halsbåndet slik at det har en kjent duft, noe som ikke er fremme og skaper uro.

Halsbåndet har du først på inne noen ganger. Ikke for lenge hver gang. Det vil gjøre at hunden blir vant til det, at halsbåndet er helt naturlig å ha på seg uansett hvor den er.

Du kan også prøve deg fram med å feste kobbel til halsbåndet, og la hunden gå med det hengende etter seg. Selvsagt ikke slik at den setter seg fast. Bare for å bli vant til at noe er festet. Det gir jo en litt annen følelse å ha kobbel festet til seg. Dette gjør du åpenbart ikke hvis du bruker rullende kobbel som disse fra Flexi.

Lengde på kobbel

Du skal starte med kort båndlengde. Et langt vil gi hunden veldig mye rom til å finne på noe, og det kommer den helt sikkert til å prøve. Som vi fortalte tidligere – hundens instinkt er ikke å rusle rolig langs veien. Den skal ut og oppdage verden. Og den skal føle seg trygg mot eventuelle farer. Et kort bånd kan gi følelsen av å ikke ha kontroll hvis det skjer noe, siden den ikke kan stikke av men blir låst i en situasjon.

Selv om langt bånd er det hunden foretrekker, skal du altså bruke kort når du trener den. Da har du kontroll.

Stopp opp og gi en godbit

Denne er velkjent. Når hunden drar skikkelig i båndet, stopper du opp. Noen vil også prøve varianten hvor du tar et par steg bakover der du kom fra. Når båndet har blitt slakt mellom dere, kan du belønne den verbalt og gjerne med en godbit. Ikke gjør dette på en måte som lærer hunden å trekke ekstra for å få en godbit.

Sunne godbiter som belønning går helt fint. Du passer også på at du bruker verbal og kanskje fysisk tilbakemelding. Ikke bare godbiten. Et klapp på hodet og litt kosing gjør at godbiten ikke er det viktigste, og da vil den trolig ikke være nødvendig i fremtiden.

Lære voksen hund å gå i bånd

At hunden din skal gå pent i bånd er drømmen. Vi kan se deg der du sliter deg bortover mens labradoren din bruker alle sine krefter på å lukte på neste blomst i veikanten. Slik har det kanskje vært i noen år. Fortvil ikke – du kan bruke akkurat den samme treningen med stopp/godbit og ha stor suksess med det. Det er faktisk mulig å lære en voksen hund å gå pent, men det krever altså litt innsats fra deg. Vi kan anbefale å lese vår artikkel Tur med hund – løsningen på 5 problemer.

Hvis du tar deg tid til å følge disse rådene, kan turene i fremtiden bli mye koseligere.

Lære valp å gå i bånd

Nok en gang – det er mye det samme som gjelder uansett alder og type, men med valper er det første vi nevnte viktig. Tilvenning. Gjør den komfortabel med halsbånd og kobbel. La det være et svært komfortabelt halsbånd i riktig størrelse og materiale, som du gnir litt mellom hendene dine for å gjøre det personlig. Overføre litt lukt.

Alternativ til halsbånd

Vi liker hundeseler. De fordeler trykket og kraften slik at hundens nakke og hals slipper å ta hele påkjenningen. Da blir turen veldig mye mer komfortabel. Det kan også være enklere for deg å ha kontroll hvis hunden drar mye i båndet. Vi har en artikkel om hundeseler her på Dyrebloggen. Les den, og finn ut om dette er noe som er verd å prøve for deg og hunden din.

Hundefôr på nett
Hundefôr på nett
Hundefôr på nett