Sliter du med hundens oppførsel når den går i bånd? Den vanlige kjeftingen fungerer ikke alltid, så følg disse rådene når du skal på tur med hund!

 

1.Drar i båndet

Vi overdriver ikke hvis vi sier at dette er et svært vanlig problem. Noen korrigerer det med halsbånd og oppførselstrening, men det finnes andre muligheter. Hvis hunden din er superaktiv og vil jogge hver gang du går på tur, kan du heller la den tømme energien sin på en økt med leking. Ta med en litt sliten – men ikke utslitt – hund på tur. Gi oppmuntring og belønning for det du mener er ønsket, rolig oppførsel når dere går.

Hvis problemet er at hunden drar litt for mye i båndet av og til, kan enkel oppførsel fra din side fikse problemet. Når den drar stopper du, og venter til båndet er slakt. Gjerne at den kommer tilbake til deg. Det er mulig at du må gjenta dette veldig mange ganger på turen. Som alt med trening av vaner og uvaner – det kan ta tid men vær tålmodig.

2.Blir lett distrahert

La hunden få lov til å stoppe og lukte på lyktestolper eller se på utsikten. Så lenge den går normalt ellers, kan stoppene bli en form for belønning. La turen foregå med slapt bånd og normal gange for hund og eier. Alt skal være avslappet, men altså med noen stopp for å stille nysgjerrigheten.

Dersom hunden din motiveres av godbiter, kan du jobbe med selvbeherskelsesteknikker. For eksempel kan du legge en godbit foran hunden i en travel omgivelse. For å få lov til å spise godbiten må hunden fokusere på deg så lenge du velger. Det finnes mange måter å trene på selvbeherskelse, så her er det bare å være kreativ!

Kjøp noen fristende godbiter her.

3.Hopper opp etter andre

Dette potensielle problemet må du ta tak i så raskt som mulig. Ha tydelig kroppsspråk og vær tidlig ute med beskjed til hunden når du møter andre mennesker. Ikke vent til den faktisk har hoppet opp etter noen. Lær tidlig at hunden skal sitte ned eller stå rolig når du treffer noen på gaten.

Hvis du lærer korrekt oppførsel fra starten vil du trolig aldri få problemer med dette, og det skal du være glad for. Det tar lang tid å korrigere, og i mellomtiden må du passe på at dere ikke treffer så mye folk på turen.

4.Stopper og vil ikke gå mer

La det være sagt med en gang – ikke dra hunden med deg på tur. Et lett rykk sideveis for å få den med seg igjen er greit, men ikke vær den som drar hunden med på tur i stedet for å gå på tur.

Det første du kan tenke på er om hunden er sliten. De kan ikke gi beskjed på andre måter enn å ikke gå lengre. Har du overdrevet lengden på turen? Er det for varmt? Fikk den for lite drikke? Vær sikker på dette og lær deg hvordan din hund oppfører seg i slike situasjoner. I verste fall kan det være et helseproblem. Sjekk med veterinær hvis du frykter at dette er tilfelle.

5.Vil ikke gå på tur

Her snakker vi først og fremst om et valpeproblem. De ser kanskje ikke poenget med det. Hvorfor gå på tur når man har det så bra hjemme? Hvis valpen nekter kan du bære den med på tur. La den oppleve noe nytt. La valpen bli overrasket, glad og nysgjerrig ved at du bærer den med. Neste gang vil den kanskje gå selv.