Hvordan lese innholdslisten på fôr

Hvordan lese innholdslisten på fôr

Innholdslisten på fôr kan gjøre selv den mest erfarne kjæledyreier forvirret. Dyrefôr har ofte veldig mange ingredienser, men det er noen grunnregler du skal følge. Kvalitetsfôr skiller seg ut, og slik ser du det.

Det første på innholdslisten på fôr

Innholdslisten starter alltid med den største delen. Vi anbefaler at kjøtt står først. Eller – kjøtt skal stå først. Det er vår filosofi. Når det gjør det, må du tenke på at kjøtt inneholder mye vann. Derfor står det gjerne at kjøttet er ferskt og tørket. Tørking brukes for å trekke ut fuktighet. Da står man igjen med mye mer næringsstoffer, vitaminer og mineraler i forhold til vekten.

Det første på listen er det viktigste.

For kjøttetere som katt og hund skal kjøtt og fisk stå først.

Hunder og katter spiser ikke korn og ris i naturen. Dette er mat vi mennesker gir dem. Det går helt fint med en miks av dette, hvor proteiner er den absolutt største og viktigste delen.

På billigfôr vil du se at ris, mais og korn står først. Dette gjøres for å holde prisen nede. Når alt kommer til alt, er jo kjøtt og fisk mye dyrere.

Protein i dyrefôr

Katter og hunder er kjøttetere. Derfor skal det være kjøtt i de 2-3 første ingrediensene. Noen fôr kan ha fire.

Noen typer protein har mer fett enn andre. Dette er oftest tatt høyde for fra produsentens side. Fór til små hunder er annerledes satt sammen enn det til store hunder.

Tørket og ferskt kjøtt

Ferskt kjøtt virker mer fristende for oss når vi leser det. Smaken kan være bedre, og det brukes derfor en ganske god andel ferskt kjøtt og fisk i fôr til hund og katt. Siden dette inneholder mye væske, må det blandes med tørket kjøtt. Prosessen som tørker kjøtt trekker ut fuktigheten. Da står du igjen med et produkt som inneholder mye mer næring enn den ferske utgaven av det samme kjøttet.

Tørket kjøtt vil altså ha mye mer næring enn det ferske. Ferskt kjøtt står for smak – godheten i fôret.

Kjøttmel

Et produkt som får ufortjent mye kjeft. Samtidig er det også forståelig, da enkelte versjoner av det ikke er like bra laget som andre.

Betegnelsen kjøttmel er et samlende begrep. Så mye som mulig av dyret brukes i en prosess som ender med et melprodukt med mye næringsinnhold. Å bruke stort sett hele dyret er fornuftig. Alt som kan brukes til mat må ende opp som mat. Hvis du allikevel er bekymret for denne typen innhold, kan du se etter fiskemel, kyllingmel og andre betegnelser som viser konkret hvilket dyr som er opprinnelsen. Disse har et fortjent rykte for å være renere og ha bedre sammensetning enn det som betegnes som bare kjøttmel.

Melprodukter kan altså være bra å ha på innholdslisten. De tilfører mye næring, og lar oss utnytte så mye som mulig av dyrene som går til fôrproduksjon.

Allergier

Mange hunder og katter har allergi. For eksempel mot kylling. Det er selvsagt umulig å vite dette på forhånd, og du merker det oftest først når kjæledyret blir dårlig. Da kan du kontakte veterinær, eller i det minste sjekke om det er andre typer fôr hunden eller katten tåler ved å prøve alternative fôr. En hund som er allergisk mot kylling kan for eksempel være helt fin når den får et fôr med fisk som proteinkilde.

Les også: Hvordan velge riktig hundefôr.

Fett

Billig fôr mangler ofte eller har for lite av fettsyrene DHA og EPA, som er viktig for læring og utvikling av hjernen. Fett er også viktig for smak. Siden det er en kjent sak at hunder kan være kresne på smak, blir dette nesten overraskende viktig. At rimelige fôr fyller på med karbohydrater i stedet for fett, henger sammen med kostnad. Korn er billigere, og prisen kan da holdes nede men hunden får feil kosthold og liker kanskje ikke maten.

Riktig mengde fett gir blank og fin pels

Vanlige kilder til fett er kylling, forskjellige typer olje og svinekjøtt. 10-15% fett er anbefalt for de fleste voksne hunder.

Karbohydrater

I tørrfôr vil du finne 30-70% karbohydrater. Hunder får energi av karbohydrater. At maten inneholder det er altså bra, men det skal ikke være altfor høyt tall. Det kan tyde på at man har prøvd å lage et rimelig fôr ved å bruke korn framfor proteiner.

Dårlig kosthold kan gjøre hunden syk, irritabel og stresset.

Karbohydratene består av blant annet hvete og ris. Fiber blir blandet inn for å regulere magen. Dette gjør også at hunden føler seg mettere. Det kan altså hjelpe mot overspising og overvekt. Det er viktig å merke seg at fiber ikke er nødvendig å få i seg, men at det er et positivt tilskudd i normalt kosthold.

Proteiner

Kylling, egg, storfe, lam, kalkun, fiskemel og soyabønner er kilder til protein i hundemat. I et sunt kosthold for en voksen hund består tørrfôret ofte av 18-25% proteiner. Noen fôr blander flere kilder.

Protein er byggeklossene i kroppen. Med det kan musklene vokse og kroppen kan reparere seg selv. Valper skal i mange tilfeller ha litt mer proteiner enn voksne hunder. De vokser seg store raskt, og må ha et kosthold som passer til dette. For mye proteiner kan føre til overvekt, siden det inneholder kalorier. Sjekk mengden proteiner på fôrene du vurderer, og kjøp noe som er tilpasset alder og livsstil på din hund. Høyt aktivitetsnivå krever mer proteiner.

Canadiske Acana er et eksempel på fór med høy kvalitet, som har sterkt fokus på trygge kilder til protein.

Hvor mye fór skal du gi?

På sekken står det retningslinjer fra produsenten. Dette er ingen fasit. Det vil være variasjoner, og du kjenner kjæledyret ditt best. For deg som er ny eier av hund eller katt eller har skiftet fôr, er det et veldig greit utgangspunkt. Å skifte fôr er forresten noe du skal gjøre gradvis.

Nå er du klar til å kjøpe fôr

Vi har alltid fokus på kvalitet, og tilbyr merker vi vet bryr seg om gode råvarer. Husk at vi tilbyr levering på døren ved bestilling over 499,-. Vurder også Auto-Påfyll, en ordning som tilpasses deg og kjæledyret ditt.

Hundefôr velger du basert på alder, størrelse og aktivitetsnivå. Som vi har sagt før, er det tørrfôr som skal være hundens kilde til næring. Våtfôr er et tillegg for smakens del eller som belønning.

Her finner du alle våre produkter innen hundefór.

Advertisement

FÅ DE BESTE TILBUDENE