Det finnes ingen egne regler for hundebur i bil, men det er allikevel lover og regler du skal følge. Sikkerhet for passasjerer og hund er selvsagt noe du uansett skal være nøye på.

Lover og regler for hund i bil

Veitrafikkloven sier ingenting konkret om at hunder skal sikres i bil. Paragraf 3 brukes derfor ofte.

Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Her er det rom for tolkning, men normen er at hund i bil faller inn under denne paragrafen. Derfor kan man bli straffet med bot i en kontroll. Statens Vegvesen er også veldig tydelig på at hunden skal sikres, og at dette gjøres med egnet transportbur.

I en kollisjon vil en usikret hund regnes som en løs gjenstand. Hunden kan påføres enorm skade, og den utgjør stor fare for passasjerer og fører av bilen. En hund på 20 kilo vil ha flere hundre kilos kraft i et sammenstøt. Her sikrer du altså hunden ved å gjøre alt du kan for at den ikke skal bli skadet, og du fjerner en risiko for menneskene i bilen.

Forskjellige typer hundebur til bil

Hundebur til bil regnes som fastmonterte bur. Det er ikke vanskelig å ta dem inn og ut, men de må sikres så grundig at man begrenser hvor mye man flytter på dem. Konstruksjonen er alltid svært solid. Burene kollisjonstestes og følger strenge standarder. Et eksempel på dette er Herkules 4Pets som er testet og godkjent av internasjonalt anerkjente TÜV.

Disse og lignende bur fra blant annet Dogman og Trixie er laget i aluminium med store dører for enkel tilgang. Det er ingen skarpe hjørner eller kanter på dem. Festepunktene er solide, og burene står flatt og stødig på gulvet. Sideplatene går ikke hele veien opp, og hunden har derfor greie muligheter til å se ut. For å gjøre turen mer behagelig kan du kjøpe egne madrasset tilpasset hver burstørrelse.

Det finnes enklere hundebur for bilbruk. Disse er ikke kollisjonstestet, og vil altså ikke gi samme beskyttelse for hund og passasjerer. Ved plassering i bagasjerommet må sikringen med stropper være like god som med større bur. De mindre burene kan i noen tilfeller brukes i setet. Da må du følge produsentens instruksjoner, og fremdeles tenke like mye på sikkerhet og løse gjenstander.

Med denne konfiguratoren fra 4Pets, kan du finne riktig størrelse bur til akkurat din bil.

Plassering av hundebur i bil

Hundebur for bil skal nesten alltid plasseres i bagasjerommet. Helt inntil ryggen på baksetet er den absolutt beste og tryggeste plassen. 

Det har også kommet mindre og trygge bilbur ment for plassering i et sete. Herkules 4Pets Caree er eksempel på dette. Et stilrent og trygt bur som passer glimrende for små kjæledyr. Sjekk vektgrense og anbefaling fra produsent, og mål din hund for å se om dette er et alternativ.

Hvis du må ha en annen type bur i setet, må du tenke ekstra nøye på sikring. Ikke ta snarveier selv om du tenker at du har et mindre bur og en liten hund. Bråstopp i et sammenstøt setter i sving store krefter.

Slik fester du hundebur i bil

De store burene ment for bagasjerom, festes med solide lastestropper. Herkules 4Pets lager egne stropper tilpasset sine bur.

4Pets Caree skal kan festes med sikkerhetsbelte, men den beste løsningen er å bruke bilens ISOFIX system. Det samme som du bruker til barneseter. Til denne typen bur får du egne stropper for ISOFIX og Caree.

Måle hunden for å finne riktig størrelse bur

Vi har en egen artikkel på dette, og anbefaler at du leser denne. Følg rådene for måling, og sjekk med produsenten av buret for å finne riktig størrelse.

Herkules 4Pets, Dogman og Trixie bilbur

Herkules 4Pets bilbur er førstevalget for mange som skal kjøpe sitt første hundebur og søker etter noe sikkert og brukervennlig. Selskapet er basert i Sveits, og lager bur basert på svært strenge kvalitetskrav. De driver egen utvikling og testing for å forsikre seg om at kjøpere får det beste produktet. Herkules 4Pets hundebur kommer i mange forskjellige modeller og størrelser. Sjekk mål på bil og hund før du går til innkjøp. Vi anbefaler også at du ser på tilbehøret fra samme produsent.

Trixie hundebur er også laget av aluminium. Fordelen med aluminium er at buret er sterkt samtidig som vekten holdes nede. Designet er litt mer kompakt enn hos de andre merkene. Derfor kan Trixie hundebur være et godt valg for deg med begrenset plass i bilen. Med TÜV godkjenning er sikkerheten i de beste hender. Burene er kollisjonstestet og gir svært god beskyttelse for den firbente passasjeren.

Sikkerhetssele til hund

En sele kan bare være et alternativ til bur på enkle, korte turer. Den holder hunden på plass i bilen, slik at den ikke beveger seg rundt og forstyrrer føreren. Hvis en hund i bil får panikk kan det også oppstå farlige situasjoner. En sikkerhetssele til hund erstatter ikke tryggheten du får med et solid bur i bagasjerommet.

Sikkerhetsele er ikke tilstrekkelig sikring i henhold til loven om løse gjenstander i bil.

Tilbehør til hundebur

Alternativt vil en bilrampe komme godt med når du skal på biltur for å beskytte bilen mot unødvendige skader. Men det er også mange flere grunner til at du vil bruke en slik rampe. Noen hunder er tunge å løfte og det skjer lettere uhell hvis du skal plassere den i buret. Hunden føler seg dessuten tryggere hvis den kan velge å selv kan gå inn i buret. Har du en våt og skitten hund kan det også være greit å slippe og løfte den inn i bilen for din egen skyld.

Få eksklusive tilbud, nyheter og inspirasjon rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag!

Tilvenning til bur

For noen hunder faller det helt naturlig å bruke bur. Andre trenger opptrening. Ikke la den første turen være Trondheim-Oslo med så få stopp som mulig. Ta noen korte turer. La hunden bli komfortabel og forstå at det er trygt. Gjør plassen i buret koselig, bruk gjerne en madrass på gulvet. På biltur er det også viktig at du stopper med jevne mellomrom for å gi litt mat og drikke. Hvis du gjør dette helt fra begynnelsen, vil hunden se på det som en positiv opplevelse.