Hund i bil er for noen synonymt med litt oppkast, bekymring, urolig hund og en dårlig start på ferien. Det kreves litt trening og forberedelser for å få en fin tur. Og ikke minst godkjent bur for sikkerheten til både hund og passasjerer. Vi gir deg noen tips og snakker litt om sikkerhet.

Hundebur i bil

Hunder skal sikres i bil. Det finnes ingen lover eller regler som nevner akkurat hunder, men de går inn under regelen om løse gjenstander og sikring av disse. Måten du skal sikre dem er med godkjente hundebur.

Vi har samlet utvidet informasjon om temaet i denne artikkelen.

Tilvenning til bilbur er nødvendig. Hvis du plutselig finner ut at dere skal på biltur og skal ha med hunden, kan dere få et problem. Selv om du bare har en kort periode med tilvenning, må du legge ned litt innsats. La buret stå litt inne og litt ute i bilen. Få hunden til å gjøre dagligdagse ting som å tygge på en leke mens den er i buret. Gjerne med døren åpen først. Da blir buret mindre skummelt, og heller et trygt sted den er vant til. Husk å gjøre det litt koselig med et teppe eller annet underlag som den kjenner igjen. Godbiter som belønning er absolutt en god idé.

Vekt på hund i bil ved kollisjon

Hunderase

Opprinnelig vekt

Ved krasj i 50 km/t

Ved krasj i 100 km/t

Chihuahua

2 kg

80 kg

100 kg

Jack Russel terrier

6 kg

240 kg

768 kg

Schnauzer

15 kg

600 kg

1 920 kg

Schæfer

30 kg

1 200 kg

3 840 kg

Grand danois

65 kg

2 600 kg

8 320 kg

                                                                                                                                                                                                                                  Kilde: If

Nei – hunden din kan ikke henge med hodet ut av vinduet. Det er kanskje litt nostalgisk og romantisk, men det er skjødesløst og ulovlig. En amerikansk dyrenettside hadde som et av sine biltips at du burde skaffe noen skikkelige solbriller til hunden når den hang med hodet ut vinduet. Det tipset ville du aldri fått her. Vi bryr oss om hunden din og deg. Derfor sier vi at hunden skal sikres.

Les også: Regler og tips for hund og katt på fly.

 

Bilsyk hund

Ja, dette kan skje. Det er faktisk ikke uvanlig heller. Ikke la den første bilturen være Oslo-Trondheim. La det være en tur til butikken. Eller enda kortere enn det. Ha tålmodighet. Hunden må trene opp koordinasjonen som kreves når bilen er i bevegelse.

Ikke stapp hunden full av mat og drikke før du kjører. Det er å be om problemer. Det er alltid en viss fare for at det kommer opp igjen, i hvert fall hvis den tidligere har vist tendenser til å bli bilsyk. Skulle uhellet være ute og det havner oppkast i buret, må det vaskes grundig rent. Det samme gjelder teppe eller pute du hadde på gulvet. Hunder får sterke assosiasjoner ved lukt, og da selvsagt også lukten av gammelt oppkast.

Det finnes medisin mot kvalme hos hunder. Dette er noe du bør diskutere med veterinær, og få eventuell resept fra dem. Noen har brukt medisin mot reisesyke hos mennesker, men det finnes altså bedre alternativ nå.

Feromoner er duft vi ikke oppdager, men som påvirker dyrene. Disse kan ha beroligende effekt på hunden, og er verd et forsøk for å få ro og trygghet hos både eiere og firbent passasjer.

Før turen med hund i bil

Hunden skal spise og drikke normalt. Vi har allerede nevnt oppkastfaren, og den vil du ikke teste oss på.

Gå en skikkelig fin luftetur. Få ting ut av systemet, og som bonus får du kanskje en litt sliten hund som er avslappet i bilen.

Underveis

Planlegg kjøringen slik at dere stopper jevnlig på steder hvor det er trygt å slå seg litt løs. En bygate er lite egnet for en hund som har holdt seg i et par mil, eller bare må ut å lukte på noe annet enn innestengt feriebil. Når du har hund med i bilen må du lufte mer aktivt hele tiden.

Pauser underveis er en fordel også for bilfører. Bruk tiden riktig så får dere en finere og tryggere tur. Husk at hunden må få litt drikke når dere har pause, og det må ikke være altfor lang tid mellom påfyll av væske.

Og som alle vet – du lar ikke hunden være alene i en varm bil. Aldri. Du har faktisk lov til å knuse vinduet hvis du ser en hund som er i fare.

Når du er framme

Ikke bli overrasket hvis du har en hund som er litt ivrig etter å komme seg ut. Hvis det er plass til det – at du for eksempel er framme ved deres egen hytte – lar du den løpe av seg litt og så roe seg ned.

Å reise med hund i bil går stort sett alltid helt greit. Følg rådene våre og bruk sunn fornuft hele tiden.

Les også: Her kan du ha med hund på hotell