Hvorfor stinker hunden min? Et spørsmål du ikke er den første som stiller. Vi prøver å gi deg noen svar i disse fem punktene.

1.Hudfolder

Mange hunder har litt for mye hud. De har rynker. Eller hudfolder. På disse stedene kan vond lukt og til og med infeksjoner utvikle seg i fred.

Hvis du har en rynkete hund, må du vaske godt også i hudfoldene. Våtservietter kan være fint til dette. Noen uten parfyme.

2.Gjørme og andre luktende gleder utendørs

Hunder ruller seg i det meste. De er ikke spesielt kresne på underlaget, og det virker som mest mulig gjørme og skitt er å foretrekke. Når de ruller seg over alt utendørs, får de også mye illeluktende saker i pelsen.

Hvis du har en rullende hund må den vaskes godt og hyppig. Bruk en mild hundeshampo.

Les også: Våre badetips for hunder.

Hvorfor hunder ruller i alt? Vi vet ikke sikkert. Det er mulig at gamle jaktinstinkt slår inn. At de skal skjule sin egen lukt. Noen ganger virker det bare som om de nyter det. Men vi nyter det altså ikke, og du fikser problemet med litt velduftende Pet Head eller Yuup.

3.Infeksjoner

Spesielt to typer infeksjoner kan forårsake dårlig lukt.

Øreinfeksjon må behandles hos veterinær. Du vil kanskje se at hunden rister mye på hodet og klør seg veldig ofte. Det kan være tegn på problemer med ørene. Hvis det i tillegg lukter dårlig – da har du nok avslørt problem. Ta turen til en veterinær som kjører tester og anbefaler videre behandling.

Betennelse i analkjertlene er ikke uvanlig. Dette kan lukte veldig dårlig. Så mye at det virkelig er plagsomt. Også denne typen infeksjon krever en tur vil veterinær. Ikke vent for lenge, da problemet kan bokstavelig talt vokse ut av kontroll og kreve operasjon. Du kan lese mer om behandlingen her.

4.Regn

Lukten av en våt strikkegenser. Eller fuktig hund. Det er noe med det. Noe litt ubehagelig. Men det er helt naturlig hos hunder. Hunder har bakterier i pelsen og huden. Når de blir våte skiller de ut en lukt. Den er ubehagelig men ikke skadelig eller tegn på at noe er galt.

Våt hund er altså noe du må leve med. God tørking og eventuelt hårføner for de som tåler det, vil nok hjelpe litt på duften.

5.Fisende hunder

En fis. Eller en fjert. En promp kaller du det kanskje. Hunder slipper dem ut de også, og de gjør det uten å bry seg om hvor eller når. Og en hundefis lukter skikkelig dårlig.

Normal fising – altså en gang i blant – er helt greit. Hvis det er mye må du få sjekket det. Da kan det være problemer med fóret eller fordøyelsen.

Litt fising – bra (utrolig nok)

Mye fising – ikke bra (det gjelder mennesker også)

Hvorfor stinker hunden min?

Lukter den fremdeles?

Følg tipsene. Vår tålmodig. Søk hjelp hos veterinær hvis ingenting hjelper eller du er redd det kan være sykdom.

Husk – hunder er dyr. De fungerer ikke helt som oss mennesker. Litt lukt må du leve med.