Hver sommer kommer de samme artiklene om dumping av katter tilbake. De blir forlatt når noen skal på ferie, både døde og levende. Utrolig nok er tallende økende, og Dyrebeskyttelsen klarer knapt å håndtere pågangen i hektiske perioder.

Starter tidlig

Dyrebeskyttelsen og andre som tar seg av hjemløse katter, merker faktisk pågangen allerede ved påske. Det skal altså ikke mer til enn noen få fridager før nordmenn bestemmer seg for at katten må ut av huset. Påsekdumpingen skiller seg fra sommeren ved at kattene etterlates ved hyttene. Eiere tar altså med katten på tur, og lar den bli igjen på hytten. Der finner den selskap i andre katter. I noen hytteområder bor det mange av dem, som da blir flere fordi de får kattunger.

Sommerdumpingen

Den vanlige og uforståelige sommerdumpingen har også endret litt karakter. Før opplevde man at en boks med en eller flere katter – eller kanskje et bur – ble satt igjen et sted hvor de kunne finnes. Eierne ville altså overlate ansvaret til noen andre. Nå foregår dumpingen på mer skjulte steder. Målet er helt klart å bare bli kvitt katten, uten noe håp om at andre skal ta hånd om den. Eller de. Det er nemlig ikke uvanlig at kull med kattunger dumpes sammen.

Hunder lider sjelden samme skjebne. Det hender at noen kvitter seg med dem på grusomme måter, men for katter er terskelen svært mye lavere. Man kan spørre seg om det er for enkelt å få katt. Når noen i gaten får kattunger, har vel de fleste av oss opplevd at man kan få en hvis man vil. Å bli hundeeier er en mye større forpliktelse. Vi forbereder oss mye bedre på det. Å få katt er ofte en spontan handling.

For å få slutt på feriedumping av katter må vi altså ta tak i problemet så tidlig som mulig. Sterilisering for å unngå uønsket familieforøkning er en effektiv metode for å unngå at noen tar et spontant valg om å bli katteeier. De som selger eller gir bort katter har også et ansvar i å forsikre seg om at den nye eieren faktisk har forstått hva det innebærer.

ID merking av katt

Dette kan forhindre mange av tilfellene hvor eiere bare forlater kattene på hytten eller et tilfeldig sted. Sammen med kastering vil det utvilsomt få ned det totale antallet, men eiere som er fast bestemt på å kvitte seg med en katt finner nok uansett måter å gjøre det. Å gjøre det vanskeligere er veien å gå.

ID merking av katt foregår enten med mikrochip, ved tatovering bak øret eller begge deler. Førstnevnte alternativ er nærmest smertefritt, mens tatovering krever sterke beroligende eller narkose. Det gjøres ofte i forbindelse med kastrering.

Les mer på dyreid.no.

Hva gjør du når du finner en forlatt katt?

Dette er bare noen forslag fra oss. Du kjenner situasjonen best selv, og gjør det du mener er riktig. Det viktigste er at du gjør noe.

Tenk også på at det er klare forskjeller mellom direkte dumping og katter som har stukket av. I det siste tilfellet vil eier kunne være helt uskyldig, og blir selvsagt glad for å få katten tilbake.

I 2018 hjalp Dyrebeskyttelsen 8000 katter. Dette utgjør 85% av det totale antall dyr de tok vare på.

Sjekk også ut dyrebar.no. Der kan du få hjelp til å spore opp savnede dyr og legge ut info om dyr du har funnet.

Sjekk merking

Du kan sjekke om den er merket med tatovering. Mikrochip kan du ikke se eller føle, og man trenger en maskin for å lese av denne. Dersom katten bruker halsbånd sjekker du selvsagt dette.

Bruk Facebook

Facebook har blitt et naturlig sted å etterlyse dyr og eiere. Det finnes lokale grupper, men selv vanlig deling blant privatpersoner kan være veldig effektivt.

Kontakt Matttilsynet

Mattilsynet og politi kan kontaktes hvis du mener det dreier seg om dyremishandling. Dette kan føre til bøter for eier som må stå ansvarlig.

Oppsøk veterinær

Når du kommer over en skadet eller syk katt, må du kontakte lokal veterinær. Denne vil også kunne følge opp med Dyrebeskyttelsen etter å ha tatt inn og sjekket katten.

Dumping av katt - Dyrebeskyttelsens informasjon

Kan katter være hjemme alene?

Mattilsynet har klare retningslinjer for hvordan dette skal gjøres.

Katten skal ha tilsyn og stell også i ferien, men for kortere perioder (et par ukers tid) kan det være akseptabelt at den får mindre tilsyn enn vanlig. Den skal likevel mates, sees til og ha daglig menneskelig kontakt.

Når du reiser fra katten må du derfor overlate ansvaret til noen. Det betyr at du ikke kan be noen naboer «holde et øye med katten», du må overlate ansvaret til en konkret person over 16 år. Denne skal se til katten hver dag for å sjekke at den ikke har fått sår, skader eller er syk, og derfor trenger å komme til veterinær.

Katter som er vant til å ha mye menneskekontakt må også få det selv om du er bortreist. Enten ved at den som passer katten tilbringer noen timer sammen med den hjemme hos deg hver dag eller at de tar den med hjem til seg selv. Men vær obs på at katter som tas med bort, på ferie eller til andre som skal passe dem, ofte vandrer for å finne hjem igjen. Hvert år skilles mange katter fra eier på denne måten, så unngå å ta den med hjemmefra for perioder med mindre du har tenkt å holde den inne. Husk også å ID-merke katten din.

Katteluke

Dette løser litt av problemet hvis du lar katten være alene hjemme. Den skal ha tilsyn fra en fast person, men katteluken gjør at katten kan gå inn og ut og leve ganske normalt.

Før du stoler helt på katteluken, må den firbente lære å bruke den. Du skal altså ikke installere luken og reise på ferie dagen etter. Det går ikke bra. Tilvenningsfase er viktig.

Kattepensjonat

Dette handler ikke om at katter blir pensjonister. På disse stedene kan katten din bo når du er borte. Når slike pensjonat får rykte på seg for å være gode og pålitelige, blir de fullbooket lang tid i forveien før ferier. Vær tidlig ute og les reglene for pensjonatet. Det er vanlig at de krever at vaksiner er tatt.

Akkurat som med katteluker er det også her viktig med tilvenning. 14 dager borte fra eierne er lenge. Forsøk først en helg og se om pensjonat eller kattehotell er et godt alternativ for dere.

Det beste alternativet

Litt overraskende er det kanskje at hjemme alene er best for katten. Det vil si – ikke helt hjemme alene. Ikke sånn som filmen heller. Du kan la katten være igjen i huset så lenge den blir passet på av en ansvarlig person. Denne må stikke innom og gi mat og drikke. Kose og leke litt med katten. Være sosial med den. Hvis du kombinerer dette med en katteluke har du lagt et godt grunnlag.

Katter liker ikke så godt å reise. De kan stikke av når de er på hytten eller ukjente steder. Derfor er hjemme alene bedre. Hvis du skulle ta med katten, husk merking med mikrochip. Bruk gjerne også bånd i starten. La katten bli kjent i området, føle seg trygg og forsøk deretter å la den løpe fritt hvis du ønsker det. Merk deg at det er ingen garanti at katten ikke går seg vill eller faktisk prøver å finne veien hjem igjen.

Bevisstgjøring og ansvar

Katter behandles dårligere enn hunder. Trolig fordi terskelen for å få katt er så lav. En hund koster penger. En katt er ofte gratis, og derfor trenger man ikke å bry seg så veldig. En uforståelig tankegang for oss som virkelig er glad i dyr.

Det blir bare stadig viktigere å spre budskapet om at dette ikke er greit. Katter er like mye verd og dumping er helt uakseptabelt. ID-merking og kastrering er sammen med opplæring og informasjon det viktigste vi kan gjøre for å få tallene til å gå nedover.