Bjeffehalsbånd har en plass i livet for mange eiere og hunden deres. Selvsagt er det naturlig at hunder bjeffer, men noen ganger kan det bli et problem. Når du vurderer bjeffehalsbånd er det viktig å vite hva som er lovlig. Du må også ha et realistisk syn på effekten, være grundig i forberedelsene dine og være tålmodig.

Elektrisk hundehalsbånd er ulovlig

Bruk og promotering av halsbånd med strøm er forbudt i Norge. Forbudet kom i 2008, og halsbåndene for trening som vi fører har selvsagt ikke slik funksjon. Elektriske halsbånd kan gjøre hunden redd, aggressiv og stresset. Det behandler ikke årsaken til overdreven bjeffing.

I 2017 ble en kvinne dømt til 21 dagers fengsel for å ha brukt elektrisk halsbånd.

Storbritannia føyde seg i 2018 inn i rekken av land med slikt forbud. Der finner vi også Danmark, Sverige, Tyskland, Sveits, Østerrike, Slovenia, deler av Australia og Canada.

Mattilsynet har ett unntak fra regelen;

«Unntak fra dette gjelder ved såkalt aversjonstrening som skal forhindre at hunden jager beitedyr, tamrein og klovvilt, forutsatt at treningen utføres av en person som tilfredsstiller krav til kompetanse».

Bjeffehalsbånd med ultralyd

Som du vet hører hunder mer enn hva vi mennesker klarer å oppfatte. Med ultralyd vil det spilles av lyd som kun hunden registrerer. Det er ikke konstant, høy lyd men en overraskende og høy tone. Hunden vil reagere, men på ingen måte ta skade av det.

Vær oppmerksom på én ting her – en hund som hører dårlig vil faktisk reagere mindre på denne typen tilbakemelding. Det sier seg egentlig selv. Hvis hunden din ikke reagerer på ultralyd, kan det altså være fordi den har hørselsproblemer.

Bjeffehalsbånd med duft

Slike halsbånd reagerer på samme måte som de andre, men her slippes det ut en dose vann med duft fra en liten beholder. Følg godt med på hvordan hunden reagerer når dette skjer. Den skal ikke bli engstelig. Du skal også begrense bruken. Dette er ikke noe hunden går med hele dagen. Bjeffehalsbånd som spruter vann kan være med duft, men også luktfri.

Det finnes forskellige typer duft. Sitron er veldig vanlig, og de kommer også med lavendel.

Vibrasjon i bjeffehalsbånd

På samme måte som med ultralyd er det snakk om en veldig kort og effektiv tilbakemelding til hunden. Både vibrasjon og ultralyd utløses ved at sensorene på båndet reagerer på hundens stemmebånd. Halsbåndet kan altså ikke utløses ved at andre hunder bjeffer i nærheten.

Stemmeopptak

Dette kan være et genialt valg hvis du trener hunden til å reagerer på et bestemt ord. Sensorene reagerer på samme måte med vibrasjonene som oppstår når hunden bjeffer, men responsen er et ord fra høyttaleren på halsbåndet.

Du gjør selv opptak og kan velge å si akkurat hva du vil.

Les bruksanvisningen

Før du bruker slike bjeffehalsbånd må du sette deg inn i hvordan produktet fungerer. Altfor mange gir opp og sier at det ikke hadde effekt, når man egentlig har brukt produktet feil. Det krever helt klart litt tålmodighet også. Endringer skjer ikke over natten, verken med oss mennesker eller hunder.

Bjeffehalsbånd skal brukes så lite som mulig

I bruksanvisningen finner du også informasjon som er viktig med tanke på hundens helse.

9

Start med laveste nivå

9

Ikke bruk på hunder som har helseproblemer.

9

Sjekk med veterinær på forhånd hvis du er usikker

9

Kontroller hundens hud for irritasjoner

9

Det er ikke en leke og skal ikke brukes av små barn

9

Begrens tidsbruken til så lite som mulig

Husk at slike bjeffehalsbånd bare fungerer sammen med menneskelig interaksjon. Oppmuntring og trening fra din side er viktig. Du kan ikke overlate alt til halsbåndet, det er et virkemiddel. Et verktøy. Og hunden skal ikke overlates til seg selv med bjeffehalsbånd på, eller bruke det over lang tid.

Halsbånd for jakthunder og ute i naturen

Det finnes egne halsbånd for å lokalisere hunden. Disse lager en lyd som hjelper deg å finne den, for eksempel når den har funnet byttet. Eller det kan hjelpe hvis hunden stikker av. Slike halsbånd handler mest om sikkerhet og ikke trening

Vær oppmerksom på at halsbånd som lar deg lokalisere hunden med lyd, kan ha veldig høyt volum. Det kreves trening og disiplin fra både hund og eier for at dette skal fungere.

Hundefôr på nett
Hundefôr på nett
Hundefôr på nett