Vi ønsker alle at hunden vår skal spise rolig. Å sluke maten på noen sekunder er ikke bra for verken firbente eller mennesker. Stresset og rask spising medfører noen problemer, og her prøver vi å gi deg noen løsninger.

Hvilke hunder er glupske?

Alle hundetyper og størrelser kan oppføre seg slik ved matskålen. Det er små hunder og store hunder. Aktive hunder og rolige hunder. Ingen raser utmerker seg heller. Det er ganske utrolig hvor raskt enkelte klarer å hive i seg en stor porsjon favorittfór. Dette er noen av farene.

Kvelning

Å hive innpå med biter av tørrfór eller annen mat uten å svelge eller tygge skikkelig, kan føre til at noe setter seg fast. Kvelning er det verste som kan skje, men enklere tilfeller av å sette ting fast i halsen men få det opp igjen fører ofte til oppkast. Det er altså veldig lite behagelig for hunden.

Tung mage

Ikke direkte farlig men heller ikke en ønsket situasjon. Dette er når hunden din har enormt mye mat i magen. Det sitter som en klump. Du kjenner kanskje følelsen selv. Godt er det ikke, og hunden vil føle seg treg, sliten og alt annet enn opplagt. Skulle det skje en gang i blant går det selvsagt bra, men her snakker vi om en daglig rutine som gjør magen oppblåst og tung.

Magedreining

Dette er en alvorlig tilstand. Veterinær må oppsøkes da det vil ha dødelig utfall uten behandling. Selv med behandling er ikke prognosen bedre enn 65% overlevelse.

Stor mengde mat og drikke inntatt på svært kort tid er risikofaktor. Altså hunder som stresser og kaster i seg maten.

Symptomer

=

Buken eser ut.

=

Hunden prøver å kaste opp men klarer det ikke.

=

Hunden er urolig og piper.

=

Klarer ikke å ligge på magen.

=

Problemer med å ligge uansett stilling.

Årsaker

=

Høy aktivitet like før og etter måltid er ikke bra.

=

Ett stort måltid gir høyere risiko.

=

Store hunderaser er mer utsatt.

Det er ikke helt klart hvorfor magedreining oppstår, men man har sett at de nevnte faktorene kan ha en sammenheng med tilstanden.

Tilstanden er akutt. Veterinær må kontaktes umiddelbart.

Lære hunden å spise rolig

Da har vi konstatert at å sluke maten på et blunk ikke bare ser litt rart ut men også kan være farlig. Det neste vi må gjøre er å finne teknikker som kan endre spisevanene eller gi gode vaner helt fra starten.

1.Gi mat fra hånden din

Sitt og spis sammen med hunden din. La den spise fra hånden, litt og litt i miniporsjoner. Etter hvert vil den kanskje lære seg å være roligere. Ta seg tid med maten. Å gjøre det på denne måten er altså litt lydighetstrening og litt måltid.

2. Hjernetrim og mat

Bruk leker hvor du kan gjemme mat. Da blir det en tidkrevende oppgave å finne den. Hunden finner også bare litt mat av gangen. Det er ikke en pinata som sprekker og det renner mat ut, men for eksempel en leke fra Kong som gir små belønninger for strevet.

Det vil ta litt tid for hunden å spise på denne måten, men det er trygt og den blir mett. Ikke få dårlig samvittighet. At det blir litt hjernetrim er en bonus.

3. Fórskåler – slow feeder

Disse skålene er laget for å gjøre spisingen til en mer tidkrevende oppgave. Denne fra Kong er en labyrint. Hunden må jobbe seg gjennom den for å få tak i all maten. Vanskelighetsgraden er akkurat passe – det tar litt tid men er ikke så vanskelig at den gir opp.

4. Bruk muffinsform

Den hjemmelagde formen for avanserte skåler – en muffinsform. Legg litt mat i hver av de små fordypningene. Mange små porsjoner i små skåler = mer arbeid = lengre tid.

5. Server maten på et brett

Eller noe lignende som er flatt. Bakepapir har til og med blitt foreslått. Problemet med rask spising blir aller størst hvis man har en dyp skål med mye mat som holdes på plass for hunden.

6. Gi flere måltid

Ikke sats alt på ett stort måltid. Del det opp. Vi mener ikke småspising hele dagen, men en fordeling på jevnt store men små måltid rundt de tidene du mener det er riktig for den å spise.

Forvent en litt grinete og sulten hund i starten, men vær sterk og sta.