Kan hunder fryse?

Høst og vinter er utfordrende årstider for både mennesker og hunder. De er litt som oss – variert hårmengde. Eller pelsmengde, for å være helt konkret. Det er ingen automatikk i at hunder tåler kulde og regn bare fordi de har litt pels utenpå huden. Svaret er enkelt – selvsagt kan hunder fryse.

Men hvorfor kan hunder fryse? Hva påvirker temperaturen hos hunder? Vi skal se på noen avgjørende punkt for kalde hunder og eiere.

Pelstype og kulde

Hunder med tykk pels i dobbelt lag tåler naturlig mer kulde. De stammer ofte fra kaldere strøk. Newfoundland og Samoyed er eksempler på dette.

Greyhound er eksempel på hund med tynt pelslag, og disse tåler ikke lave temperaturer.

Størrelse teller

Hos små hunder synker kroppstemperaturen raskere enn hos store.

Vekt på hund og kulde

En tynn hund blir fortere kald. En hund med litt tykkelse og litt fett på kroppen, vil tåle mer kulde. Da snakker vi ikke om overvektig, men at hunden har dette naturlig.

Tilvenning til lav temperatur

Se for deg følelsen du får når du går av flyet i Spania og rett ut i solsteiken. Du blir litt mer vant til det etter hvert. Slik er det med hunder og lave temperaturer. De kan trenes opp til å tåle det bedre. Begynn med normale eller korte turer når temperaturen faller mer og mer. Etter hvert kan du kanskje bygge det opp til normale turer under ganske kalde forhold, uten at hunden merker det noe særlig.

Vær er ikke bare vær

Kald, sur vind senker temperaturen ytterligere. Det samme gjør regn og sludd. På slike dager kan du ikke bare følge med på gradestokken og værmeldingen på mobilen. Da må du plukke opp signaler fra hunden og være fornuftig.

Sjekk utvalget vårt av vanntette og varme hundekken.

Alder

Gamle hunder, syke og valper har ikke samme fysikk som hunder i sin beste alder. Derfor trenger disse kanskje litt varmehjelp.

Ved hvilken temperatur fryser hunder?

Allerede ved 7-8 grader kan det merkes hos noen raser. For oss i Norge er ikke dette spesielt kaldt, men andre steder i verden regnes det som – bikkjekaldt? Der kommer tilvenning inn i bildet igjen. En norsk hund takler nok 7-8 grader helt fint, men du kan begynne å følge med hvis hunden din for eksempel har veldig tynn pels.

Ved 0 grader skal de som har hunder med tynn pels, syke hunder, elder hunder og andre som er i faresonen virkelig følge med og gjøre nødvendige tiltak.

På minus 6-7 grader og lavere snakker vi om fare for frostskader. Noen tenker sikkert at vi er hardhauser her i Norge. Vi tåler mye og hundene våre skal også gjøre det. Da skal du vite at de har ikke alle de egenskapene eller verktøyene vi mennesker har. En husky vil klare seg fint, men til og med denne vil kanskje ha det bedre med isolerende potesko og et dekken.

Tegn på at hunden fryser

Beveger seg saktere

Skjelver

Virker nervøs og anspent

Oppsøker de varmeste stedene

Løfter potene for å gi tegn til deg

Klynker eller piper

Alt dette er tegn du skal ta seriøst. Alle må ikke være på plass før du bruker tiltak som dekken og sokker eller sko.