Hund og fyrverkeri – 9 tips for hjelp på nyttårsaften

Hund og fyrverkeri – 9 tips for hjelp på nyttårsaften

Hund og fyrverkeri

Smell og sterke lys skaper angst og forvirring – hund og fyrverkeri er en dårlig kombinasjon. Nyttårsaften er den åpenbare, store problemdagen. I dag er heldigvis reglene strengere, med begrenset salgstid og begrenset tidsramme for bruk av fyrverkeri. Dessverre klarer ikke alle å oppføre seg. Derfor bør du følge rådene våre hele dagen.

Hvorfor er hunder redd fyrverkeri?

  • De blir overrasket. Hunder vet jo ikke hvilken dag det er. De har ingen mulighet til å forutse hva som kommer til å skje.
  • Det er en trussel. Å løpe bort er naturlig respons.
  • Smell og lys fra fyrverkeri er uforutsigbart og sjokkerende. Nærmere bakken enn torden, og derfor mer vibrasjoner og oppleves annerledes.
  • Det blinker og lukter. Altså er det tre sanser som blir sterkt påvirket.
  • Høy lyd – selvsagt.

Hva er hundens reaksjon?

Hvis hunden blir skremt, vil den trolig prøve å stikke av. Rømme. Finne et annet sted å være. Det kan gå ut over møbler og dører i hjemmet hvis den blir så stresset og føler seg innesperret. Gode rutiner og rolig oppførsel er nødvendig for å unngå dette. Skulle uhellet være og hunden stikker av, er det utrolig viktig at den er merket med chip.

Tips for hunder og eiere på nyttårsaften

 

1.Høyt lydnivå inne

Skru lyden høyt på når dere ser årskavalkaden på NRK. Eller TV2s sportshøydepunkt fra året som gikk. Når du blir lei langrenn og Nytt på Nytt kan du sette på musikk. Uansett – hold lydnivået inne høyt for å maskere lydene som kommer fra fyrverkeriet ute.

Noen holder seg selvsagt ikke til reglene, og fyrer opp fyrverkeriet før de skal om kvelden. Allerede på dagtid kan det dessverre skje at hunder blir skremt. Dette er det nærmest umulig å gardere seg helt mot. Dere kan jo ikke sitte inne med musikk på i 24 timer. Det er naturlig å fokusere på den mest intense perioden når det nærmer seg midnatt, og frem til alle har skutt opp alt de har kjøpt inn.

2.Dekk til vinduer

Lysene og blinkingen er skremmende, og det må du fikse med gardiner eller annet som dekker til vinduene.

I verste fall kan dere være på badet eller en innebod akkurat de minuttene det er som verst. Bare ikke hold hunden innesperret på ett rom hele tiden. Ikke gjør det til en stresset situasjon – gjør det naturlig.

3.Lag et trygt sted

Som sagt – ikke ha hunden innesperret på ett rom. Da blir den trolig stresset. Lag det litt koselig og trygt. Hvis du har barn har du sikkert bygget fort i stuen med tepper hengende fra spisebordet og stoler rundt for å sikre det.

Hvis hunden din er vant til å være i buret sitt, kan du gjøre dette til et trygt og godt sted ved å dekke det til med tepper. Bare ikke lås det. La buret stå åpent slik at den kan ta pauser der når den vil.

4.Gå tur tidlig på dagen

God, lang og effektiv lufting tidlig på dagen er nødvendig. Det sier seg egentlig selv at det er best å unngå fyrverkerioverraskelser mens man gjør sitt fornødne langs veien.

Ikke la hunden gå løs. Selv om det er lenge til midnatt kan det plutselig fyres av noe som smeller.

5.Spis godt tidlig på dagen

Henger det kanskje litt sammen med forrige punkt? Spis, gå på tur og gjør dere ferdig med dette før problemene starter. Vi snakker selvsagt om hunden, ikke hele familien.

Siden fyrverkeri gjør mange hunder nervøse, vil de også slite med å spise. Derfor bruker du tiden tidligere på dagen effektivt.

6.Oppfør deg rolig

Er du typen som selv blir skremt av smellene og blinkingen? Ikke vis det for hunden. Dere kan faktisk gjemme dere sammen, slik at dere ikke påvirker hverandre. Selv en hund som er rolig kan endre holdning og bli redd hvis den ser at eieren er engstelig.

7.Bruk hjelpemidler

Thundershirt er et beroligende hundedekken. Et mildt og konstant trykk gjør at hunden roer seg ned. Det kan hjelpe mot redsel ved fyrverkeri, men også torden, reising, bruk av bur og andre situasjoner som kan fremkalle stress.

8.Merking med chip

Egentlig ikke et forebyggende tips. Heller ikke noe som hjelper deg der og da på nyttårsaften når det smeller, men hvis hunden stikker av gjør chippen enorm forskjell.

9.Veterinær

Hvis problemet er så stort og umulig å håndtere at du trenger hjelp, da sjekker du med veterinæren din.

Hund og fyrverkeri – tilvenning til lyder

Gjennom din egen oppførsel kan du vise at fyrverkeri ikke er noe å være redd for. Hvis du gjør dette helt fra hunden er valp, vil sjansen for at den ikke blir redd senere i livet være større.

Trening hvor du begynner med de aktuelle lydene – altså fyrverkeri – på lavt volum, kan være en veldig god plan. Du kan gjøre det fra de er valper. Denne treningen skal foregå over lang tid, og går som du forstår på tilvenning og ufarliggjøring. Med lydene på skal du oppføre deg helt naturlig. Ingen redsel eller uvanlig oppførsel.

Jakthunder kan bli vant til lyder. De læres opp til at høye smell ikke er noe unaturlig. Mange av dem vil takle fyrverkeri uten problemer, men ikke ta det for gitt. Vi har sett jakthunder stikke av i redsel på nyttårsaften.

Advertisement

KAMPANJE

DYREKASSEN