Med varmen kommer bading, is, båtliv og turer i skog og mark. Og huggormer. Vi tenker sjelden over at vi faktisk har en giftig slange her i Norge. For oss på to ben går det stort sett alltid bra hvis vi blir bitt. Med hunder er faren for dårlig utfall langt større. Dette må du gjøre etter et huggormbitt.

Forebyggende tiltak

Snuten er et utsatt område. Hunder er naturligvis nysgjerrige når de går på tur. De stikker snuten inn over alt blant busker og steiner. En dag er de uheldig, og det ligger en huggorm der. Instinktet er å beskytte seg mot den enorme hunden, og huggormen biter derfor. For å unngå slike episoder kan du gå med hunden i kortere bånd når du er i områder hvor du vet det er fare for å treffe ormer. Litt mindre frihet, litt mer stress for deg men verd det for å unngå en potensielt livsfarlig situasjon.

Unger har mindre kontroll på giften enn voksne. De kan sprøyte inn mer gift enn en stor huggorm.

Les også: TV2s sak om hunden Carl som ble bitt av huggorm.

Når hunden blir bitt av huggorm

Dette er symptomene du skal se etter hvis du frykter at hunden din har blitt bitt. Selv når du ikke aner at noe har skjedd men har vært ute på tur, skal du ha disse symptomene i bakhodet.

Symptomer på huggormbitt

 • Øm hevelse
 • Blod i urinen
 • Hjertebank
 • Rask pust
 • Slapphet
 • Blårød hud
 • Kollapser

Disse symptomene er ganske generelle. Det er derfor viktig at du sjekker hvis hunden reagerer på noe når dere går tur. Selve bittet kan være vanskelig å se.

Typiske bittområder er altså snute, hode, nese, hals og poter. Vi vet som nevnt at størrelse ikke har betydning for mengden gift. At det heller kan være slik at små slanger bruker mer gift. Hos hundene er det heller ingen størrelseregler å følge. Store hunder takler ikke giften bedre. Alt avhenger av hundens generelle helsetilstand, mengden gift og hvor den ble bitt. Poter, tunge og hals er verst. Dødelighet ved huggormbitt er 3-5%.

 

Huggormbitt på snuten hos nysgjerrige hunder som forstyrrer slangen er ikke uvanlig.

 

Dette gjør du når hunden er bitt av huggorm

 • Hold hunden rolig. Den er kanskje litt forvirret og sjokkert.
 • Ro den ned, og bær helst hunden til en bil. Ved anstrengelse pumpes mer blod rundt i kroppen, og giften sprer seg raskere.
 • Hvis du ikke klarer å bære hunden skal dere gå veldig rolig. Ikke få panikk og stress.
 • Sjekk samtidig om noen du kjenner kan møte deg og hjelpe, eller be om hjelp fra noen du treffer på veien.
 • Telefonnummer til veterinær som tilbyr øyeblikkelig hjelp skal du ha lagret på mobilen. Ring dette med en gang. Du kommer sikkert til å få noen gode råd, og de vet da at du kommer inn med hunden snart.

Ikke sug på bittstedet for å fjerne gift. Dette trikset fungerer ikke, hverken på mennesker eller hunder. La bittstedet være i fred. Du skal heller ikke forbinde hunden ved å knyte noe hardt rundt bittstedet.

De fleste huggormbitt er svært smertefulle for hunden. Det er en potensielt veldig alvorlig situasjon og du skal alltid oppsøke veterinær.

Hos veterinær vil den mest sannsynlig få smertestillende og kanskje intravenøs behandling. Motgift brukes i noen tilfeller. Kortison brukes kun i tilfeller hvor ingen annen behandling er mulig akkurat i øyeblikket. Ormepillene mange kjenner til er kortison. Siden hunden trolig vil føle seg piggere og vil bevege seg mer, kan ormepiller og kortison ha motsatt effekt av det du ønsker.

Les også: Hunden Bark ble bitt på snuten.

Etter behandling for huggormbitt

3-5% dødelighet betyr at de fleste hunder klarer seg helt fint, men disse kan stå foran en lang periode med rolig hundeliv etterpå. Du må gå til veterinær for oppfølging. Der sjekkes organer og uregelmessigheter. Aktivitet skal du være ekstremt forsiktig med de første 14 dagene, men veterinæren vil gi deg råd om dette også basert på hundens tilstand. Etter en slik episode er det helt riktig å la hunden bare kose seg og slappe av.

Rundt 20 hunder dør av huggormbitt i Norge hvert år. Neste gang du går i skog, mark og på fjellet er du oppmerksom på faren og tar forholdsregler med tanke på dette.

Få eksklusive tilbud, nyheter og inspirasjon rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag!