Farlige juleblomster

Det lurer grønne, røde og hvite farer i mange blomsterpotter og vaser i julen. Og i dekorasjoner på bordet. Vi skal selvsagt ikke bli hysteriske, men det er greit å ha kunnskap om hva som er farlig og hva du skal gjøre hvis kjæledyret ditt får i seg noe det ikke tåler.

Farlige juleblomster – listen

❌ Amaryllis

❌ Julestjerne

❌ Liljer

❌ Misteltein

❌ Tulipan

❌ Juletre

❌ Svibel/Hyasint

❌ Julerose

❌ Tazett

Amaryllis er giftig for hund og katt

Denne juleklassikeren kan være skummel. Eller – den er virkelig skummel hvis kjæledyret får i seg selv ganske små mengder. Kramper, skjelvinger, oppkast, diaré og sterke magesmerter er blant symptomene. Det antas at løken er giftigere enn resten av planten, men du bør ikke ta noen sjanser med noen av delene. 

Slik lykkes du med amaryllis.

Amaryllis er en høy plante som ofte velter. Pass på dette hvis du tross alt velger å ha den hjemme i julen.

Julestjerne er giftig for hund og katt

Julestjernen er ikke regnet for å være dødelig, slik mange har lært opp gjennom årene. Ja – planten er giftig og i noen tilfeller har reaksjoner endt med dødsfall, men i tilfeller med dyr er det snakk om unge hunder eller katter. Det er også antatt at mengden sprøytemiddel på planten er del av risikoen. Ikke bare selve planten.

Julestjernen inneholder et stoff som irriterer munnen og svelget. Hvis deler av planten svelges kan det oppstå hodepine og kvalme. For å virkelig bli forgiftet kreves det store mengder plante. Det forekommer svært sjelden siden irritasjonen i munnen og svelget gjør at personen eller kjæledyret slutter å spise.

Liljer er giftig for hund og katt

Mest giftig for katt faktisk. De kan bli veldig dårlig av selv små mengder. Urytmisk hjerte og puls. Brekninger. Og i noen tilfeller mageproblemer. Ikke alle liljetyper er giftige, men det er kanskje en sjanse som ikke er verd å ta.

Det ble lenge antatt at hunder ikke reagerte på liljer, men de får i de fleste tilfeller samme symptom som katter. Ikke like alvorlig, men allikevel ubehagelig og ikke noe du ønsker skal oppstå.

Misteltein er veldig giftig for hund og katt

Vi bekymrer oss kanskje mer for julestjernen, men misteltein er mye mer giftig. Både blad og bær inneholder flere giftstoffer som er svært skadelige for både hund og katt. Også i tørket form vil de være giftig.

Symptomene er magesmerter, diaré, oppkast, blodtrykksfall, pusteproblemer og i noen tilfeller hallusinasjoner. Dersom det blir spist stor mengde kan det føre til anfall og i noen tilfeller død.

Vi anbefaler å enten kutte misteltein helt, eller bare ha dekorasjonen et sted hvor kjæledyret garantert ikke får tak i den.

Tulipan er giftig for hund og katt

Tulipan er en løkplante og løk er giftig for hund og katt. Roten – altså selve løken – er ikke så aktuell som et problem i julen. Det er mer et hageproblem. Men resten av planten kan også forårsake skade. Pusteproblemer, diaré, oppkast, anfall og økt hjerterytme er blant symptomene.

Slik tar du vare på tulipaner i julen.

Som kuriositet kan vi nevne at tulipan også er giftig for hester. Løkplanter generelt er giftig for dem.

Juletre er litt giftig for hund og katt.

Kjæledyr kan bli dårlig av å spise nåler fra juletreet.

Da snakker vi om dårlig i magen og litt oppkast. Den spisse barnålen er mye farligere på grunn av nettopp det – at den er spiss. De kan sette seg fast i svelget og forårsake skade. Nå skal vi ikke overdrive akkurat dette. Hvis du har en hund eller katt som spiser av juletreet må du kanskje droppe det, men jevnlig støvsuging av barnåler vil nok være tilstrekkelig for at de fleste er trygg.

Vannet i juletrefoten er også et problem. Her kan det samles bakterier og rester etter sprøytemiddel fra treet. Dette kan være veldig konsentrert og føre til reaksjoner selv i veldig små mengder.

Svibel er farlig for hund og katt

Svibel og hyasint er samme plante. Begge navnene brukes, men svibel er kanskje den mest vanlige omtalen i julen.

Svibel er i samme familie som tulipaner. Begge er giftige, med den største konsentrasjonen av giften i roten/løken. Det er ikke så mye gift i bladene, men de kan allikevel forårsake anfall.

Slik steller du svibel.

Symptomene er de samme som med det meste av andre juleplanter som er giftige – oppkast, diaré, økt hjerterytme og pusteproblemer.

Julerose er giftig for hund og katt

Faktisk er det anbefalt å ikke ha den i barnehager heller. Også mennesker kan reagere på julerosen, en veldig trendy plante å ha i høytiden. En liten bit irriterer mage og tarm. Inntak av større biter kan påvirke hjertet.

Slik steller du julerosen.

Tazett er giftig for hund og katt

En ganske vanlig plante å ha i ferdiglagde dekorasjoner fra blomsterbutikken. Fin å se på, men giftig for kjæledyrene. Nok en gang har vi å gjøre med en løkplante, og det er ikke bra for hverken hund eller katt.

Hele planten er giftig, men altså mest løken. Siden tazett gjerne plantes i jord i dekorasjoner eller små potter, vil løken også være lett å få tak i for kjæledyr. Tazett er nok en plante kjæledyreiere kan styre unna i julen.

Andre farer for kjæledyr i julen

Farlige juleblomster er én ting, men det er også andre ting du bør følge med. Les gjerne vår artikkel 43 ting katten din kan og ikke kan spise.

Der får du en fin liste med mat ja- og nei-mat for katten din. Rosiner og nøtter er for eksempel veldig farlig for dem.

For hundeeiere har vi 23 ting hunden din kan og ikke kan spise. Det er mye det samme å se opp for som hos katter.

Farlige juleblomster – hva gjør du når uhellet er ute

Finn ut hva som er spist og gjerne hvor mye.

Kontakt veterinær. I julen er det veldig viktig at du på forhånd sjekker hvem som har åpent. Ikke ta det for gitt at alle har vakt og er klar til å hjelpe døgnet rundt alle dager i høytiden.